Biscotti al limone – miękkie ciasteczka z Toskanii

0
biscotti al limone




Najbardziej znane ciasteczka pochodzące z Toskanii to chyba cantucci. Są bardzo twarde, dlatego przed zjedzeniem moczy się je w Vin santo, ewentualnie w kawie. Jednak tradycyjne toskańskie ciasteczka to również biscotti al limone – miękkie i bardzo cytrynowe.

BISCOTTI AL LIMONE

(około 30 sztuk)

  • 300 g mąki 00 (do kupienia tutaj)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 niepryskana cytryna
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia

Masło razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez moment. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i powoli, jednocześnie miksując, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Kiedy masa stanie się kremowa wstawiamy ją na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Na jeden talerzyk wysypujemy cukier kryształ, a na drugi cukier puder. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy obydwu rodzajach cukru. Ciasteczka pieczemy przez 12 do 15 minut.

Smacznego!

Ania


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here