Cukinie biedaków, czyli zucchine alla poverella to typowe danie pochodzące z Apulii. Oryginalny przepis zakłada podsmażenie wszystkich składników na patelni, ja jednak zaproponuję wersję odświeżoną, według której upieczemy je w piekarniku.
ZUCCHINE ALLA POVERELLA
Składniki:
- 0,5 kg cukinii
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- pietruszka
- oliwa z oliwek extravergine
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Umyte cukinie kroimy w niezbyt cienkie talarki.
Wsypujemy je do miski razem z solą, pieprzem, posiekaną bazylią i pietruszką. Dolewamy oliwę z oliwek extravergine, całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy cukinie na blachę przykrytą papierem do pieczenia, dorzucamy dwa rozgniecione ząbki czosnku i zapiekamy przez 20 minut w 200°C. Od czasu do czasu mieszamy.
Na koniec posypujemy po wierzchu parmezanem, wybieramy opcję grill i pieczemy przez kolejne 3 minuty.
Cukinie możecie podawać jako danie główne, albo jako dodatek do mięs lub ryb.
Nie masz pomysłu jak wykorzystać w kuchni cukinie? Na blogu znajdziesz przepisy na: focaccia z cukinią, fetą i kolorowym pieprzem, grillowane cukinie zawijane z fetą i suszonymi pomidorami, quiche z kwiatów i owoców cukinii, placki z cukinii z fetą i smażone w cieście cukinie i kwiaty cukinii.
Buon appetito!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Ania ja też żrę cukinię na potęgę w sezonie letnim, a bardzo lubię taką uduszoną pod przykryciem na białym winie i bulionie. Pyszności! Twoja poverella jednak też do mnie przemawia, mam teraz w kuchni alternatywę 😉
Ja robię jeszcze placki z fetą, duszoną cukinię z bułką tartą, roladki z grillowanej cukinii i kawłkami suszonych pomidorów, fety i listkami bazylii. Uwielbiam cukinię 😀