Znudziła Cię klasyczna grillowana pierś z kurczaka? Spróbuj zatem tej prostej i smacznej wersji, idealnej na lato. Piersi z kurczaka caprese: palce lizać!
PIERSI Z KURCZAKA CAPRESE
Składniki:
(2 osoby)
Kurczak:
- 300 g piersi z kurczaka
- oregano
- oliwa z oliwek extravergine
- świeży sok z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Caprese:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g mozzarelli
- kilka listków bazylii
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sałatkę caprese oraz marynatę. Pomidorki kroimy na pół, mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy postrzępioną bazylię, sól i świeżo mielony pieprz. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i z oliwą. Wlewamy marynatę do miski z caprese, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie smarujemy piersi z kurczaka oliwą z oliwek, posypujemy oregano, solimy, pierzymy i odstawiamy na pół godziny.
Grillujemy piersi z kurczaka przez ok. 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu skrapiamy je po wierzchu sokiem z cytryny.
Usmażone piersi kurczaka polewamy marynatą i posypujemy sałatką caprese. Zostawiamy je jeszcze przez moment na patelni, po czym podajemy.
Smacznego!
Nie możesz się oprzeć połączeniu pomidorów, mozzarelli i bazylii? Wypróbuj przepis na gnocchi alla sorrentina i na spaghetti Elizabeth Taylor.