Piersi z kurczaka caprese

0
piersi z kurczaka caprese




Znudziła Cię klasyczna grillowana pierś z kurczaka? Spróbuj zatem tej prostej i smacznej wersji, idealnej na lato. Palce lizać!

PIERSI Z KURCZAKA CAPRESE

(składniki na 2 osoby):

Kurczak:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • oregano
  • oliwa z oliwek extravergine
  • świeży sok z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Caprese:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz

W pierwszej kolejności przygotowujemy sałatkę caprese oraz marynatę. Pomidorki kroimy na pół, mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy postrzępioną bazylię, sól i świeżo mielony pieprz. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i z oliwą. Wlewamy marynatę do miski z caprese, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

caprese

W międzyczasie  smarujemy piersi z kurczaka oliwą z oliwek, posypujemy oregano, solimy, pierzymy i odstawiamy na pół godziny.

Grillujemy piersi z kurczaka przez ok. 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu skrapiamy je po wierzchu sokiem z cytryny.

piersi z kurczaka caprese

Usmażone piersi kurczaka polewamy marynatą i posypujemy sałatką caprese. Zostawiamy je jeszcze przez moment na patelni, po czym podajemy.

Smacznego!

Nie możesz się oprzeć połączeniu pomidorów, mozzarelli i bazylii? Wypróbuj przepis na gnocchi alla sorrentina i na spaghetti Elizabeth Taylor.

piersi z kurczaka caprese


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here