Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem

0
Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem




Focaccię można przygotować z dowolnymi dodatkami. Mnie przekonuje połączenie wyrazistego sera feta z delikatną cukinią i różowym pieprzem, który nie tylko dodaje świeżego posmaku, ale podobnie jak papryczka ożywia danie kolorem. Liście bazylii ułożyłam na placku jedynie dla uzyskania kontrastu na zdjęciu. Po wykonaniu fotografii, wrzuciłam je do sosu pomidorowego.

FOCACCIA Z FETĄ, CUKINIĄ I KOLOROWYM PIEPRZEM

Składniki:

  • 160 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży ogrzanych w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 g mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
  • 1/2 łyżeczki soli + szczypta soli do rozczynu i do posypania focacci
  • 1 łyżka oliwy oliwy z oliwek + oliwa potrzebna do skropienia focacci
  • 1 nieduża cukinia
  • 250 g sera feta lub sera koziego
  • 1 łyżka ziarenek różowego pieprzu
  • 1 słodka papryka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn powinien porządnie się spienić. Jeśli tak się nie stanie, należy powtórzyć całą operację.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, dolewamy 1 łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut albo do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy z miski na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy na nim oliwę z oliwek. Następnie wykładamy ciasto i ugniatając palcami, rozprowadzamy je na powierzchni. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ja pokroiłam w cienkie plasterki 1 niedużą cukinię i 1 słodką paprykę. W moździerzu rozdrobniłam ziarenka czerwonego pieprzu. Na wyrośniętym cieście ułożyłam kawałki fety, przykryłam je plasterkami cukinii i posypałam kawałkami papryki oraz czerwonym pieprzem. Focaccię doprawiłam solą i pokropiłam oliwą z oliwek, którą rozsmarowałam również na brzegach.

Przed pieczeniem focaccię odstawiamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220°C. Placek pieczemy przez 15 minut.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem

Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here