Duszone krewetki

0
duszone krewetki

Przygotowanie pysznych krewetek jest prostsze niż myślisz. Właściwie jedyny problem polega na tym, że zbyt szybko znikają z talerza. Kto ma szczęście mieszkać nad morzem bez większych utrudnień zakupi świeże skorupiaki. Jako alternatywa zostają nam krewetki mrożone. Do przyrządzenia naprawdę aromatycznych krewetek powinno się użyć całych skorupiaków. Podduszone głowy tworzą bowiem bardzo smaczny sos.

KREWETKI DUSZONE NA PATELNI: 

  • krewetki w całości, tj. korpus i głowa
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • białe wino
  • ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki

Jeśli kupiłeś krewetki mrożone, to oczywiście musisz je rozmrozić.

Od korpusów krewetek odrywamy głowy, te pierwsze obieramy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z ząbkiem czosnku. Wrzucamy głowy skorupiaków, dolewamy odrobinę białego wina (ok. 1/4 szklanki)  i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej (tej podziurawionej) zdejmujemy je z patelni, ale koniecznie bez powstałego sosu. Dodajemy obrane krewetki. Dusimy jeszcze przez 1 minutę, ściągamy z ognia.Posypujemy posiekaną pietruszką i natychmiast podajemy. Ewentualnie, wedle własnych preferencji, można je lekko posolić.


?Sugerowane wina:

Z krewetkami dobrze się komponują wina wytrawne, aromatyczne w smaku takie jak np. Fiano di Avellino, Vernaccia i Malvasia.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here