Duszone krewetki

0
Duszone krewetki

Przygotowanie pysznych krewetek jest prostsze niż myślisz. Właściwie jedyny problem polega na tym, że zbyt szybko znikają z talerza. Kto ma szczęście mieszkać nad morzem bez większych trudności zakupi świeże owoce morza. Jako alternatywa zostają nam krewetki mrożone. Do przyrządzenia naprawdę aromatycznych krewetek powinno się użyć całych skorupiaków. Podduszone głowy tworzą bowiem bardzo smaczny sos.

KREWETKI DUSZONE NA PATELNI: 

Składniki:

  • krewetki w całości, tj. korpus i głowa
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • białe wino wytrawne
  • ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki

WinoToskanii

Przygotowanie:

Jeśli kupiłeś krewetki mrożone, to oczywiście musisz je rozmrozić.

Od korpusów krewetek odrywamy głowy, te pierwsze obieramy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z ząbkiem czosnku. Wrzucamy głowy skorupiaków, dolewamy odrobinę białego wina (ok. 1/4 szklanki)  i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej (tej podziurawionej) zdejmujemy je z patelni, ale koniecznie bez powstałego sosu. Dodajemy obrane krewetki. Dusimy jeszcze przez 1 minutę, ściągamy z ognia. Posypujemy posiekaną pietruszką i natychmiast podajemy. Ewentualnie, wedle własnych preferencji, można je lekko posolić.


Sugerowane wina:

Z krewetkami dobrze się komponują wina wytrawne, aromatyczne w smaku takie jak np. Fiano di Avellino, Vernaccia i Malvasia.

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj