Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe

0
Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe




Frittelle veneziane albo frìtole to typowo karnawałowy, wenecki przysmak. Wymyślono je w epoce renesansu, a XVIII wieku okrzyknięto narodowym deserem Republiki Weneckiej. Kiedyś, zamiast masła, dodawało się do ciasta smalcu i mleka koziego. Zgodnie z renesansową modą na kolorowanie jedzenia, pierwotny przepis przewidywał użycie szafranu. Frittelle przyrządzano i sprzedawano w drewnianych budkach ustawionych na ulicach miasta (“calli”).  “Fritoleri” mieli swój cech, skupiający 70 osób. Posiadali również prawną gwarancję, że ich następcami mogły zostać jedynie własne dzieci. Z czasem powstały rozmaite wersje weneckich pączków. Tradycja rozprzestrzeniła się na cały region Wenecji Euganejskiej. Co ciekawe, także społeczność żydowska, zamieszkująca lagunę stworzyła autorską wersję, typową dla Święta Losów (Purim).

FRITTELLE DI CARNEVALE

Składniki:

  • 0,5 l wody
  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • skórka z niepryskanej cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Zagotowujemy 0,5 l wody i ciągle mieszając, wsypujemy do niej mąkę. Dodajemy masło, startą skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dopiero jak wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, wbijamy jajka i znowu mieszamy.

W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kiedy będzie bardzo gorący, łyżką wkładamy do niego frittelle i smażymy je na złoty kolor. Układamy pączki na papierze, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone frittelle posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here