Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

0
Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Orzechy włoskie idealnie wypadają w zestawieniu z gorgonzolą, a radicchio uzupełnia ten duet. Dlatego zapraszam na kulinarną wyprawę do północnych Włoch, a dokładniej w rejon Piemontu i Lombardii, gdzie króluje gorgonzola i do Wenecji Euganejskiej, słynącej m.in. z gorzkawego smaku radicchio. Tym daniem zachwycisz miłośników serów pleśniowych i smaków zdecydowanych. Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi, to jest to!

MAKARON Z RADICCHIO, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

(4 osoby)

  • 320 g fusilli
  • 1 radicchio
  • 140 g pikantnej gorgonzoli
  • 150 ml śmietanki
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej.

W międzyczasie myjemy radicchio i kroimy je w cienkie paski. Dusimy na patelni razem z oliwą z oliwek. Solimy.

W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietanę. Wrzucamy gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, mieszamy krem po to, żeby rozpuścić ser. Zdejmujemy z ognia.

Orzechy siekamy na małe kawałeczki i prażymy na patelni.

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do radicchio. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez minutę. Zalewamy kremem i ponownie mieszamy.

Natychmiast nakładamy na talerze, posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Poprzedni artykułLa Vigna di Leonardo
Następny artykułPasta con radicchio, gorgonzola e noci
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here