Uwielbiany na całym świecie ser pleśniowy gorgonzola wytwarzany jest w ponad 400 serowarniach zlokalizowanych na terenie dwóch północnych regionów: Lombardii i Piemontu. Zgodnie z legendą powstał na skutek pomyłki. Pewien wędrowny pasterz zatrzymał się w miasteczku Gorgonzola, ponieważ zapomniał zabrać ze sobą sprzętu potrzebnego do obróbki mleka przeznaczonego na sery crescenza i quartirolo lombardo. Wpadł na pomysł, żeby zostawić zsiadające się już mleko w naczyniu i następnego dnia połączyć je ze świeżym. Niestety masy o dwóch odrębnych konsystencjach sprawiły, że do środka przedostało się powietrze, które doprowadziło do powstania pleśni. Gorgonzola DOP nie zawiera ulepszaczy ani konserwantów. Jest trzecim najpopularniejszym włoskim serem produkowanym z mleka krowiego. Wyprzedzają go jedynie Parmigiano reggiano i Grana padano.