Optymistyczne risotto z cukinią i szafranem

0
Optymistyczne risotto z cukinią i szafranem

Uważam to risotto za optymistyczne nie tylko ze względu na kolory. Oczywiście zieleń i żółć przywołują na myśl słoneczną wiosnę. Z drugiej strony cukinie w połączeniu z szafranem sprawdzają się doskonale, a mięta tylko podkreśla smak. Polecam z głębi serducha! Jeśli natomiast szukasz przepisu na klasyczne risotto alla milanese, zajrzyj TUTAJ.

W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

OPTYMISTYCZNE RISOTTO Z CUKINIĄ I SZAFRANEM

Składniki:

(4 porcje)

  • 320 g ryżu na risotto (arborio, carnaroli, albo vialone nano)
  • 3 cukinie
  • 700 ml wywaru z kostki rosołowej (mój przepis TUTAJ)
  • 1 szalotka
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 porcja szafranu
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Zrób wywar z kostki rosołowej i podgrzej filiżankę wody, w której rozpuścisz szafran.

Umyj cukinie i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szalotkę.

W garnku podgrzej oliwę i podduś szalotkę razem z cukinią. Posól do smaku. Dodaj ryż, zwiększ ogień i ciągle mieszając, upraż go. Po kilku minutach zmniejsz ogień, podlej risotto winem i pozwól alkoholowi odparować (ok. 30 sekund). Podlej ryż bulionem, tak, żeby go lekko zakrywał i często mieszając, gotuj risotto. W miarę wchłaniania dolewaj bulionu. Po upływie 10 minut dodaj rozpuszczony w wodzie szafran. Kiedy ryż stanie się “al dente” (po ok. 18 minutach), jest gotowy. Na koniec dodaj łyżkę masła i parmezan. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Rozmieszaj risotto, posyp poszarpanymi listkami mięty i podawaj.

Buon appetito!

Ania

Optymistyczne risotto z cukinią i szafranem risotto z cukinią i szafranem

Optymistyczne risotto z cukinią i szafranem

Optymistyczne risotto z cukinią i szafranem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj