Uważam to risotto za optymistyczne nie tylko ze względu na kolory. Oczywiście zieleń i żółć przywołują na myśl słoneczną wiosnę. Z drugiej strony cukinie w połączeniu z szafranem sprawdzają się doskonale, a mięta tylko podkreśla smak. Polecam z głębi serducha! Jeśli natomiast szukasz przepisu na klasyczne risotto alla milanese, zajrzyj TUTAJ.
W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
OPTYMISTYCZNE RISOTTO Z CUKINIĄ I SZAFRANEM
Składniki:
(4 porcje)
-
320 g ryżu na risotto (arborio, carnaroli, albo vialone nano)
-
3 cukinie
-
700 ml wywaru z kostki rosołowej (mój przepis TUTAJ)
-
1 szalotka
-
50 ml białego wina wytrawnego
-
sól
-
1 łyżka masła
-
1 porcja szafranu
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Zrób wywar z kostki rosołowej i podgrzej filiżankę wody, w której rozpuścisz szafran.
Umyj cukinie i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szalotkę.
W garnku podgrzej oliwę i podduś szalotkę razem z cukinią. Posól do smaku. Dodaj ryż, zwiększ ogień i ciągle mieszając, upraż go. Po kilku minutach zmniejsz ogień, podlej risotto winem i pozwól alkoholowi odparować (ok. 30 sekund). Podlej ryż bulionem, tak, żeby go lekko zakrywał i często mieszając, gotuj risotto. W miarę wchłaniania dolewaj bulionu. Po upływie 10 minut dodaj rozpuszczony w wodzie szafran. Kiedy ryż stanie się “al dente” (po ok. 18 minutach), jest gotowy. Na koniec dodaj łyżkę masła i parmezan. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Rozmieszaj risotto, posyp poszarpanymi listkami mięty i podawaj.
Buon appetito!
Ania