Orecchiette z pomidorkami i serem ricotta salata

orecchiette z pomidorami i serem ricotta salata




ORECCHIETTE Z POMIDORKAMI I SEREM RICOTTA SALATA

(składniki na 4 osoby):

  • 300 g di makaronu orecchiette
  • 350 g pomidorków czereśniowych
  • 200 g sera ricotta salata
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • oliwa extravergine
  • sól

W pierwszej kolejności nastawiamy wodę na makaron.

W czasie kiedy orecchiette się gotują przygotowujemy sos do aromatycznego makaronu z pomidorkami i ricottą. Na tarce o szerokich oczkach ścieramy ser. Obieramy i myjemy czosnek, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na dużej, żeliwnej patelni – takiej, która pomieści również makaron – rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z ząbkiem czosnku. Po upływie minuty dorzucamy pomidorki i bazylię i podgrzewamy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.

Odcedzamy makaron i dodajemy go na patelnię z pomidorkami. Mieszamy przez minutę, po to, aby połączyć smaki, a na koniec wyjmujemy czosnek.

Przekładamy wszystko na półmisek, posypujemy serem ricotta salata i podajemy.

Smacznego!

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione