Po raz pierwszy spróbowałam orecchiette z pomidorkami i serem ricotta salata u mojej apulijskiej znajomej. Bardzo mi smakowały, dlatego porosiłam o przepis, który znajduje się niżej. Wypróbujcie go!
ORECCHIETTE Z POMIDORKAMI I SEREM RICOTTA SALATA
Składniki:
(4 osoby)
- 300 g di makaronu orecchiette
- 350 g pomidorków czereśniowych
- 200 g sera ricotta salata
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- oliwa extra vergine
- sól
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy wodę na makaron.
W czasie kiedy orecchiette się gotują przygotowujemy sos do aromatycznego makaronu z pomidorkami i ricottą. Na tarce o szerokich oczkach ścieramy ser. Obieramy i myjemy czosnek, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na dużej, żeliwnej patelni – takiej, która pomieści również makaron – rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z ząbkiem czosnku. Po upływie minuty dorzucamy pomidorki i bazylię i podgrzewamy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
Odcedzamy makaron i dodajemy go na patelnię z pomidorkami. Mieszamy przez minutę, po to, aby połączyć smaki, a na koniec wyjmujemy czosnek.
Przekładamy wszystko na półmisek, posypujemy serem ricotta salata i podajemy.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!