Pasta alla Norma – klasyk z Sycylii

4
Pasta alla Norma - klasyk z Sycylii

Pasta alla Norma to kwintesencja Śródziemnomorza, to niepowtarzalny smak i aromat i jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Mówi się, że za nazwę makaronu odpowiedzialny jest Nino Martoglio – sycylijski pisarz, który po skosztowaniu dania krzyknął „To jest Norma!” odwołując się do opery Belliniego o identycznym tytule.

PASTA ALLA NORMA

Składniki:

  • 250 g makaronu, najlepiej rigatoni lub penne
  • 1 okrągły bakłażan
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • ricotta salata

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i kroimy w talarki o grubości 1 cm. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Płuczemy i dokładnie suszymy.

Talarki kroimy w kostkę i smażymy na dużym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Najlepiej, będzie jak zarumienią się z każdej strony.

W międzyczasie kroimy w kostkę pomidory i obieramy czosnek. Zmniejszamy ogień i dorzucamy wszystko do usmażonych bakłażanów. Dusimy do miękkości – długość zależy od tego jak bardzo soczyste są pomidory. Posypujemy pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ricotta salata jest dosyć słona. Na koniec dodajemy poszarpane liście bazylii. Mieszamy.

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Po odcedzeniu makaron wrzucamy na patelnię z sosem. Starannie wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Przed podaniem posypujemy startym serem ricotta salata.

Smacznego!

Ania


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Poprzedni artykułPesto di pomodori secchi e mandorle
Następny artykułPasta alla Norma
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

4 KOMENTARZE

    • Rozmaite włoskie smakołyki możesz kupić online w sklepie, do którego link znajduje się między składnikami, a sposobem przygotowania pasta alla Norma (oryginalne sery włoskie). W asortymencie mają również ricotta salata 🙂 Ostatecznie użyj parmezanu, ale to nie będzie to samo 🙁

  1. Ricotta salata jest jednym z serów, które Włosi używają do Pasta alla Norma. Często można też spotkać wersję z pecorino. Czasem jest cebula zamiast czosnku, czasem plastry bakłażana zamiast kostek. I podobno nikt nie wie, jaki był oryginalny przepis 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here