Pesto z suszonych pomidorów idealnie nadaje się nie tylko jako sos do makaronu. Można nim smarować bruschetty i krakersy, można maczać w nim grissini. Podobno dobrze sprawdza się w duecie z polentą. W niedalekiej przyszłości na pewno ten wariant wypróbuję.
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW I MIGDAŁÓW
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów
- 25 g migdałów bez skórki
- 25 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku (można nie dodawać)
- 50 g oliwy z oliwek extravergine
Przygotowanie:
Pomidory wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę.
W międzyczasie siekamy migdały.
Dobrze osuszone pomidory wrzucamy do miksera razem z posiekanymi migdałami i ewentualnie obranymi ząbkami czosnku. Miksujemy. Dodajemy parmezan i oliwę i miksujemy wszystko do konsystencji kremu.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.