Quiche ze szparagami i prażonymi płatkami migdałów

0
Quiche ze szparagami i prażonymi płatkami migdałów

Przepis na boski quiche ze szparagami i prażonymi płatkami migdałów poleca się na wiosenne obiady, kolacje i przyjęcia.

QUICHE ZE SZPARAGAMI I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Składniki:

ciasto

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

farsz

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 400 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki tartego parmezanu + parmezan do posypania
  • 60 g startego sera żółtego
  • 60 g prażonych płatków migdałowych
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Mąkę z solą przesiej na stolnicę. Dodaj masło w kawałkach i wyrób kruszonkę. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w papier i schowaj na 30 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzej na 190ºC.

Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy większej od średnicy formy (28 cm). Tę ostatnią nasmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż ciasto do środka. Spód nakłuj widelcem. Piecz z obciążeniem (np. suchą fasolą) przez 15 minut i kolejne 13 minut bez obciążenia. Kiedy ciasto uzyska złoty kolor, wyjmij je z piekarnika.

W międzyczasie od szparagów odłam twarde końcówki. Opłucz je i wytrzyj papierowym ręcznikiem.Pokrój na kawałki.

Żółtka ubij w misce razem ze śmietanką. Dodaj starty parmezanem i starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Zmniejsz temperaturę pieca do 150ºC.

Na spodzie podpieczonego ciasta ułóż kawałki szparagów. Zalej je masą z żółtek, śmietanki i sera, wstaw do pieca i piecz przez 35 minut, albo do momentu, kiedy się zetnie.

Przed podaniem ostudź quiche, a następnie posyp go uprażonymi płatkami migdałów, tartym parmezanem i świeżymi listkami tymianku.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie@podsloncemitaliiblog. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Quiche ze szparagami i prażonymi płatkami migdałów Quiche ze szparagami i prażonymi płatkami migdałów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here