Torta caprese z wersji z pomarańczą i białą czekoladą

2
Torta caprese z wersji z pomarańczą i białą czekoladą

W drodze na Capri Jak wiele innych przysmaków, podobnie torta caprese powstała przez pomyłkę. W okolicach 1920 roku niejaki Carmine Di Fiore, który mieszkał na wyspie Capri, zapomniał dodać do ciasta mąki. Po wyjęciu z pieca okazało się, że ma ono cudownie wilgotną i delikatną konsystencję. W dzisiejszych czasach wiele osób z pewnością doceni brak glutenu wśród składników.

Migdałowo-czekoladowa torta caprese należy do najchętniej zamawianych słodkości w regionie Kampanii. Łatwo przygotować ją również w domowym zaciszu. Przepisów nie brakuje. Niżej zostawiam recepturę na cytrusowy wariant z dodatkiem pomarańczy, białej czekolady i odrobiną mąki ziemniaczanej. W mojej rodzinie taka torta caprese jeszcze nigdy nie przetrwała dłużej niż jeden dzień.

TORTA CAPRESE Z POMARAŃCZĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 220 g migdałów bez skórki
  • 180 g białej czekolady
  • 180 g + 40 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 1 pomarańcza*: skórka otarta z całego owocu + 50 ml soku
  • 50 ml oleju (u mnie słonecznikowy)
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

WinoToskanii

Przygotowanie:

Do miksera włożyć migdały razem z białą czekoladą, a także 40 g cukru. Rozdrobnić składniki do konsystencji mąki. Wsypać je do większej miski i zmieszać z przesianą mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową.

W oddzielnym naczyniu ubić na jasny krem jajka z pozostałą ilością cukru. Wlać olej i sok z pomarańczy.

Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o Ø 22-24 cm.

Piekarnik nagrzać na 160°C. Ciasto piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem.

Buon appetito!

Ania

Zainteresował Cię ten przepis? Zostań ze mną na dłużej i zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

*Aby bezpiecznie dodać do wypieków skórkę z pomarańczy, nie wystarczy umyć owoc pod bieżącą wodą. Najpierw opłucz go w wodzie o odczynie kwaśnym, a więc z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii. Następnie włóż do roztworu zasadowego z dodatkiem sody oczyszczonej, żeby wyeliminować pozostałości pestycydów i konserwantów.

2 KOMENTARZE

  1. Już samo czytanie sprawiło, że zgłodniałam. Mimo, iż za oknem we Wrocławiu pada deszcz, chyba pójdę po białą czekoladę i migdały. Tylko ich brakuje mi do ciasta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj