Pomijając prozę życia codziennego, znajdują się we Włoszech takie miejsca, które jednoznacznie kojarzymy ze słońcem, wolnością, glamour i beztroską. Są kwintesencją dolce vita. Na pewno zalicza się do nich Kampania ze swoimi wyspami, m.in. z Capri i Procidą, a także Wybrzeże Amalfitańskie. Spaghetti z mulami jest prostym w przygotowaniu daniem, które pozwoli odtworzyć na stole klimat wyżej wymienionych lokalizacji. Oczywiście jak w przypadku całej kuchni południa, składniki należy dodawać na oko. Podane przeze mnie ilości traktujcie bardziej na zasadzie „w przybliżeniu”.
SPAGHETTI Z MULAMI I POMIDORKAMI
Składniki:
(2 porcje)
- 250 g świeżych muli
- 200 g pomidorków
- 150 g spaghetti albo linguine
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 peperoncino
- oliwa z oliwek
- białe wino wytrawne
Przygotowanie:
Mule wyczyścić tak, jak w tym przepisie.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić przepołowiony ząbek czosnku i peperoncino w całości, a także 2-3 umyte łodygi natki pietruszki. Dodać mule i podlać je połową szklanki białego wina. Przykryć i dusić, aż alkohol odparuje, a skorupki się otworzą (kilka minut). W międzyczasie warto od czasu do czasu potrząsać garnkiem, żeby przemieszać składniki. Wyjąć czosnek, peperoncino i łodygi pietruszki. Odcedzić na sitku powstały wywar, odłożyć na bok kilka muli w skorupkach, resztę natomiast obrać ze skorupek.
Umyte pomidorki przekroić na pół. Posiekać natkę pietruszki. Na użytej poprzednio patelni znów rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić drugi przepołowiony ząbek czosnku i peperoncino w całości, oraz umyte 2-3 łodygi natki pietruszki. Dodać pomidorki i mieszając, podsmażyć do miękkości. Wyjąć czosnek, peperoncino i łodygi pietruszki.
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Radzę uważać z solą, gdyż mule i powstały wywar są dosyć słone.
Odcedzony makaron dorzucić do pomidorków. Zamieszać. Podlać bulionem, oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki. Powstały sos ma mieć kremową konsystencję. Starannie wymieszać i nałożyć na talerze. Udekorować wcześniej odłożonymi mulami w skorupkach.
Buon appetito!
Ania
Zainteresował Cię ten przepis? Zostań ze mną na dłużej i zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!