Spaghetti z mulami – kwintesencja dolce vita na talerzu

0
Spaghetti z mulami - kwintesencja dolce vita na talerzu

Wybrzeże AmalfitańskiePomijając prozę życia codziennego, znajdują się we Włoszech takie miejsca, które jednoznacznie kojarzymy ze słońcem, wolnością, glamour i beztroską. Są kwintesencją dolce vita. Na pewno zalicza się do nich Kampania ze swoimi wyspami, m.in. z Capri i Procidą, a także Wybrzeże Amalfitańskie. Spaghetti z mulami jest prostym w przygotowaniu daniem, które pozwoli odtworzyć na stole klimat wyżej wymienionych lokalizacji. Oczywiście jak w przypadku całej kuchni południa, składniki należy dodawać na oko. Podane przeze mnie ilości traktujcie bardziej na zasadzie “w przybliżeniu”.

SPAGHETTI Z MULAMI I POMIDORKAMI

Składniki:

(2 porcje)

  • 250 g świeżych muli
  • 200 g pomidorków
  • 150 g spaghetti albo linguine
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 peperoncino
  • oliwa z oliwek
  • białe wino wytrawne
    WinoToskanii

Przygotowanie:

Mule wyczyścić tak, jak w tym przepisie.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić przepołowiony ząbek czosnku i peperoncino w całości, a także 2-3 umyte łodygi natki pietruszki. Dodać mule i podlać je połową szklanki białego wina. Przykryć i dusić, aż alkohol odparuje, a skorupki się otworzą (kilka minut). W międzyczasie warto od czasu do czasu potrząsać garnkiem, żeby przemieszać składniki. Wyjąć czosnek, peperoncino i łodygi pietruszki. Odcedzić na sitku powstały wywar, odłożyć na bok kilka muli w skorupkach, resztę natomiast obrać ze skorupek.

Umyte pomidorki przekroić na pół. Posiekać natkę pietruszki. Na użytej poprzednio patelni znów rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić drugi przepołowiony ząbek czosnku i peperoncino w całości, oraz umyte 2-3 łodygi natki pietruszki. Dodać pomidorki i mieszając, podsmażyć do miękkości. Wyjąć czosnek, peperoncino i łodygi pietruszki.

Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Radzę uważać z solą, gdyż mule i powstały wywar są dosyć słone.

Odcedzony makaron dorzucić do pomidorków. Zamieszać. Podlać bulionem, oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki. Powstały sos ma mieć kremową konsystencję. Starannie wymieszać i nałożyć na talerze. Udekorować wcześniej odłożonymi mulami w skorupkach.

Buon appetito!

Ania

Zainteresował Cię ten przepis? Zostań ze mną na dłużej i zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Spaghetti z mulami - kwintesencja dolce vita na talerzu

Spaghetti z mulami - kwintesencja dolce vita na talerzu Spaghetti z mulami - kwintesencja dolce vita na talerzu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj