ciasto

Ciasto z mandarynek albo klementynek
ciasto
kuchnia
mandarynki

Ciasto z mandarynek albo klementynek

Zima to czas, kiedy dom pachnie cytrusami. U nas królują sycylijskie pomarańcze, mandarynki, klementynki i grejpfruty. Kilka tygodni temu przez pomyłkę kupiłam klementynki z pestkami. Nikt nie chciał ich jeść, dlatego musiałam znaleźć inny sposób na wykorzystanie owoców. Z pomocą przyszedł mi przepis na ciasto Nigelli. Do przygotowania lepiej wykorzystać klementynki, które są słodsze i mają […]

Czytaj dalej:
ciasto czekoladowo-pistacjowe
ciasto
czekolada
kuchnia
pistacje
włoskie przepisy

Ciasto czekoladowo-pistacjowe

CIASTO CZEKOLADOWO-PISTACJOWE Składniki: ciasto 250 g gorzkiej czekolady 50 g pistacji bez soli 1 łyżka cukru trzcinowego 5 łyżek rumu 250 g masła 6 jajek 125 g cukru 60 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180°C. Siekamy pistacje […]

Czytaj dalej:
ciasto z mąki kasztanowej
ciasto
kasztany
kuchnia
włoskie przepisy

Ciasto kakaowe z mąki kasztanowej

To puszyste ciasto kakaowe przygotowuje się z dodatkiem mąki kasztanowej. Nie jest łatwo dostać ją w Polsce, dlatego jeśli będziecie we Włoszech jesienią, pomyślcie o zrobieniu zapasu. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo wyjątkowy smak ciasta z pewnością Was zaskoczy. CIASTO KAKAOWE Z MĄKI KASZTANOWEJ 100 g masła 200 g cukru 2 jajka 250 g mąki kasztanowej 50 […]

Czytaj dalej:
tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą
ciasto
czekolada
kuchnia
pomarańcze
włoskie przepisy

Tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą

Wyjątkowa harmonia smaków – tylko tyle i aż tyle. Przekonajcie się sami! TARTA Z GORZKĄ  CZEKOLADĄ I Z POMARAŃCZĄ Ciasto: 100 g mąki 70 g gorzkiego kakao 20 g mielonych migdałów 60 g cukru pudru 90 g zimnego masła 1 żółtko surowa fasola potrzebna do pieczenia ciasta Krem: 275 g gorzkiej czekolady 140 g masła 2 […]

Czytaj dalej:
tarta pomarańczowa
ciasto
dieta śródziemnomorska
kuchnia
pomarańcze
włoskie przepisy

Tarta pomarańczowa

Sezon na włoskie cytrusy w pełni, a to oznacza,  że spremuta d’arance (świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy) towarzyszy mi niemal każdego dnia.  Cytrusy są doskonałym źródłem witamin C, A, a także B oraz PP. Po pierwsza poprawiają naszą odporność co oznacza, że pomagają zapobiegać przeziębieniom, mają jednak wiele innych ważnych właściwości. Zachęcam do poczytania na ten temat. […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione