Tortelli alla zucca

0
tortelli alla zucca




Nie jest to precyzyjny przepis, a raczej niezbędnik tradycyjnych tortelli alla zucca czyli tortelli sięgających czasów kiedy w Mantui panowała rodzina Gonzagów. Trudno jest mówić o proporcjach, bo te nie istnieją. W zależności od własnych upodobań można dodać do farszu więcej amaretti, które wpływają na słodki smak lub więcej musztardy (mostarda di mele), która z kolei ma za zadanie dodać pikanterii. Bułka tarta służy jedynie zagęszczeniu masy, a w zależności od tego czy mieszkamy na północy, czy na południu prowincji, używamy sera grana padano tudzież parmigiano reggiano. Prawdę mówiąc, w przypadku tortelli alla zucca pewne są jedynie trzy rzeczy: pieczona dynia, jajeczne ciasto oraz brak soli.

TORTELLI ALLA ZUCCA
  • 1 niewielka dynia
  • zmiksowane ciastka amaretti
  • zmiksowana mostarda di mele
  • Grana padano lub Parmigiano reggiano
  • bułka tarta
  • ZERO SOLI
  • jajeczne ciasto na makaron

Dynię dzielimy na 4 części, nie obieramy ze skórki, ale pozbawiamy pestek. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego na 180°C na 30-40 minut, tj. do momentu kiedy stanie się miękka.

Zagniatamy ciasto jajeczne, porządnie wałkujemy po to, aby mąka dobrze się zbiła i odstawiamy przynajmniej na 2 godziny.

Obraną ze skórki dynię rozgniatamy widelcem, a miarę potrzeby miksujemy i mieszamy z innymi składnikami. W zależności od własnych upodobań możemy dodać więcej ciastek amaretti lub więcej mostarda di mele.

Delikatnie rozciągamy ciasto, bierzemy naczynie z farszem i przy pomocy łyżki układamy na nim kupki z nadzieniem, zachowując dwucentymetrowe odstępy. Składamy na pół, zaklejamy i wycinamy pierożki. Tortelli są wyrobem domowym, są raczej duże. Przy pomocy wykałaczki nakłuwamy każdy pierożek, po to, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

Gotujemy tortelli i podajemy z masłem, szałwią, startym serem, ewentualnie posypujemy gałką muszkatołową.

🍷Tortelli alla zucca najlepiej się komponują z klasycznym Lambrusco Mantovano.


Inne przepisy z dynią w roli głównej:

kuskus z dynią

lasagne nadziewane dynią

risotto z dynią

P.S. Pamiętaj również, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz naInstagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.


tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

tortelli alla zucca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here