Vin brulé – przepis na alpejski grzaniec

0
Vin brulé - przepis na alpejski grzaniec

Grzaniec galicyjski, Glögg, Glühwein, Mulled Wine, Vin Chaud, Vin brulé – tradycja picia gorącego wina z aromatycznymi przyprawami jest popularna w całej Europie. Sięga się po nie także w Ameryce, w Kanadzie i wszędzie tam, gdzie zima daje się we znaki. Stanowi atrakcję bożonarodzeniowych jarmarków, świątecznych obchodów i zabaw na śniegu, np. kuligów.

Vin Brulé przyrządzano już w Starożytnym Rzymie. Wówczas do wina dodawano miód i szafran. W średniowieczu zaczęło przypominać grzaniec, jaki znamy dzisiaj. Napój przyjęto entuzjastycznie niemal na całym świecie. Z czasem stał się jednym z zimowych symboli.

VIN BRULÉ

Składniki:

  • 1l czerwonego wina wytrawnego
  • 150 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1 cytryna
  • 8 goździków
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Umyj cytrynę i pomarańczę, obierz je ze skórki. Najwygodniej posłużyć się obieraczką do ziemniaków. Trzeba tylko uważać, żeby odcinać skórkę bez białej części, która ma gorzki smak.

Umyj jabłko, obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Do garnka wrzuć laski cynamonu, goździki, plasterki jabłka, skórki cytrusów, gałkę muszkatołową, anyż gwiaździsty, cukier i zalej wszystko winem.

Podgrzewaj przez ok. 5 minut, do momentu, kiedy rozpuści się cukier.

Vin brulé jest praktycznie gotowe. Odstaw je na 2 minuty, przelej do kubków i podawaj.

Alla prossima!

 

 

P.S. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj