Grzaniec galicyjski, Glögg, Glühwein, Mulled Wine, Vin Chaud, Vin brulé – tradycja picia gorącego wina z aromatycznymi przyprawami jest popularna w całej Europie. Sięga się po nie także w Ameryce, w Kanadzie i wszędzie tam, gdzie zima daje się we znaki. Stanowi atrakcję bożonarodzeniowych jarmarków, świątecznych obchodów i zabaw na śniegu, np. kuligów.
Vin Brulé przyrządzano już w Starożytnym Rzymie. Wówczas do wina dodawano miód i szafran. W średniowieczu zaczęło przypominać grzaniec, jaki znamy dzisiaj. Napój przyjęto entuzjastycznie niemal na całym świecie. Z czasem stał się jednym z zimowych symboli.
VIN BRULÉ
Składniki:
- 1l czerwonego wina wytrawnego
- 150 g cukru
- 1 pomarańcza
- 2 laski cynamonu
- 1 anyż gwiaździsty
- 1 cytryna
- 8 goździków
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umyj cytrynę i pomarańczę, obierz je ze skórki. Najwygodniej posłużyć się obieraczką do ziemniaków. Trzeba tylko uważać, żeby odcinać skórkę bez białej części, która ma gorzki smak.
Umyj jabłko, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Do garnka wrzuć laski cynamonu, goździki, plasterki jabłka, skórki cytrusów, gałkę muszkatołową, anyż gwiaździsty, cukier i zalej wszystko winem.
Podgrzewaj przez ok. 5 minut, do momentu, kiedy rozpuści się cukier.
Vin brulé jest praktycznie gotowe. Odstaw je na 2 minuty, przelej do kubków i podawaj.
Alla prossima!
P.S. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!