Sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów z kaparami, tymiankiem i cytryną

0
sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów z kaparami, tymiankiem i cytryną




SAŁATKA Z GRILLOWANEGO KURCZAKA I SZPARAGÓW Z KAPARAMI, TYMIANKIEM I CYTRYNĄ

(składniki na 2-3 porcje)

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 pełne garście rukoli
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą i suszmy.

Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Myjemy je, suszymy i obieramy, a następnie solimy i smarujemy 1 łyżką oliwy.

Pierś kurczaka płuczemy i oczyszczamy z ewentualnych kostek i włókien. Kroimy ją na pół, a następnie wzdłuż, w cienkie plasterki. Każdy z nich solimy, posypujemy pieprzem i tymiankiem, a na koniec nacieramy przy pomocy pędzelka 3 łyżkami oliwy.

Rozgrzewamy żeliwną patelnię, kładziemy na niej kawałki piersi kurczaka i grillujemy je z dwóch, obracając do momentu, aż pokryją się czarnymi paskami (ok. 8-10 minut).

W połowie grillowania kurczaka dorzucamy szparagi, a pod sam koniec dodajemy również kapary.

Kiedy kurczak lekko ostygnie, kroimy go na kawałki.

W miseczce mieszamy majonez razem z jogurtem greckim, z posiekaną natką pietruszki i z kaparami. Sos doprawiamy pieprzem.

Na dnie salaterki kładziemy liście rukoli. Układamy na nich szparagi i kawałki kurczaka. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem i skrapiamy cytryną.

Smacznego!

Ania


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.


szparagi

sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów z kaparami, tymiankiem i cytryną

sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów z kaparami, tymiankiem i cytryną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here