Spis treści
Wegański ergo bezjajeczny makaron w barwach włoskiej flagi to jeden z naszych sposobów na kwarantannę. W przygotowaniu uczestniczą wszyscy domownicy. Tutti insieme a cucinare e banchettare (wszyscy razem gotujemy i biesiadujemy) i staramy się odczarować negatywne emocje.
PASTA VEGANA TRICOLORE (makaron wegański w trzech kolorach):
MAKARON ZIELONY:
- 160 g mąki
- 50 g rukoli
- 20 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Rukolę zmiksować razem z wodą, oliwą z oliwek i solą. Zielony krem dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przy pomocy maszynki uformować ulubiony kształt makaronu.
MAKARON CZERWONY:
- 160 g mąki
- 20 g buraka
- 30 ml wody
-
1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Buraka zmiksować razem z wodą, oliwą i solą. Czerwony krem dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przy pomocy maszynki uformować ulubiony kształt makaronu.
MAKARON ŻÓŁTY:
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 80 ml wody
-
1 łyżeczka soli
- Kurkumę zmiksować razem z wodą i solą. Żółty krem dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przy pomocy maszynki uformować ulubiony kształt makaronu.
Makaron należy porządnie wysuszyć. Można go rozwiesić na specjalnym stojaku albo położyć na stolnicy podsypanej mąką i przykryć czystą ścierką. Ja zostawiam makaron na całą noc. Nadmiar można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnym pojemniku. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Doprawić masłem, roztopionym masłem z szałwią lub ulubionym sosem.
Buon appetito!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!