Koktajl Mimosa

2
koktajl Mimosa



Orzeźwiający i lekki drink na bazie bąbelków i soku pomarańczowego, którego nazwa odwołuje się do żółtych kwiatów mimozy został stworzony w 1925 roku przez barmana zatrudnionego w paryskim Hotelu Ritz. Warto jednak wiedzieć, że niewiele wcześniej w londyńskim Buck’s Club serwowano podobny koktajl, z tą różnicą, że nazywał się on Buck’s Fizz. We Włoszech Mimosa uchodzi za aperitif. Ogromną popularnością cieszy się także za oceanem, gdzie zwyczajowo podaje się go w ramach niedzielnego brunchu.

Koktajl Mimosa
  • 1 część (75 ml) białego wytrawnego wina musującego
  • 1 część (75 ml) soku ze świeżych pomarańczy
  • ewentualnie plasterek pomarańczy dla ozdoby

Do kieliszka typu flûte wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy wino musujące. Mieszamy i natychmiast podajemy.

Cin cin!

Ania


Na blogu znajdziecie przepisy na:


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

koktajl Mimosa

koktajl Mimosa

koktajl Mimosa

2 KOMENTARZE

  1. W Quebec jest to bardzo, bardzo popularny koktajl. Tak jak piszesz serwowany głównie podczas brunchu. Za rok, może dwa może będzie mi dane go spróbować :p

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here