Koktajl Mimosa

2
koktajl Mimosa



Orzeźwiający i lekki drink na bazie bąbelków i soku pomarańczowego, którego nazwa odwołuje się do żółtych kwiatów mimozy został stworzony w 1925 roku przez barmana zatrudnionego w paryskim Hotelu Ritz. Warto jednak wiedzieć, że niewiele wcześniej w londyńskim Buck’s Club serwowano podobny koktajl, z tą różnicą, że nazywał się on Buck’s Fizz. We Włoszech Mimosa uchodzi za aperitif. Ogromną popularnością cieszy się także za oceanem, gdzie zwyczajowo podaje się go w ramach niedzielnego brunchu.

Koktajl Mimosa
  • 1 część (75 ml) białego wytrawnego wina musującego
  • 1 część (75 ml) soku ze świeżych pomarańczy
  • ewentualnie plasterek pomarańczy dla ozdoby

Do kieliszka typu flûte wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy wino musujące. Mieszamy i natychmiast podajemy.

Cin cin!

Ania


Na blogu znajdziecie przepisy na:


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

koktajl Mimosa

koktajl Mimosa

koktajl Mimosa

Poprzedni artykułBiscotti al limone
Następny artykułCocktail Mimosa
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

2 KOMENTARZE

  1. W Quebec jest to bardzo, bardzo popularny koktajl. Tak jak piszesz serwowany głównie podczas brunchu. Za rok, może dwa może będzie mi dane go spróbować :p

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here