Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

0
Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik




Pod koniec zeszłorocznego lata spędziliśmy niemal trzy tygodnie na Półwyspie Gargano. Mieszkaliśmy w uroczym Peschici, więc siłą rzeczy właśnie tam jedliśmy najczęściej. O moich ulubionych miejscach piszę dopiero teraz, kiedy zaczyna się kolejny sezon. Jesienią i zimą taki artykuł nie byłby specjalnie atrakcyjny. Nigdy wcześniej nie widziałam bazylii i pietruszki dorodnej jak w okolicach Gargano. Ciągle czuję smak oliwek i kaparów w zalewie. Uwielbiam oliwę, która lekko drapie gardło. Jak na razie pod tym względem ujęły nas UmbriaApulia gdzie ją zamawiamy. Podczas naszych wakacji zajadaliśmy się taralli, orecchiette, doskonałą focaccią, bruschettami, owocami morza, ciastkami z vincotto -tzw. sasanelli, które każdego dnia piekła właścicielka lokalnego sklepiku i lodami o oryginalnych smakach, a wieczorem sączyliśmy na tarasie Bombino.

L’ANGOLO ANTICO DA ELIA E LORENA
  • śniadanie – kawa – przekąski – aperitif

Miejsce znajduje się na centralnym placu miasteczka i jest bardzo charakterystyczne ze względu na swoją architekturę. Ceglaną “cysternę” rozpoznacie z daleka. Można tutaj zjeść mrożone jogurty, owocową sałatkę – macedonię i napić się dobrej kawy. Lokal oferuje ogromny wybór kanapek i piw rzemieślniczych pochodzących z całego świata. Słynie z desek wędlin i serów. W porze aperitiva L’Angolo Antico pęka w szwach od ludzi, trzeba poczekać na wolny stolik. Za pierwszym razem marudzące dziecko uniemożliwiło nam doczekanie swojej kolejki. Za drugim razem poszło znacznie lepiej. Od tamtej pory bywaliśmy w Angolo Antico regularnie.

Corso Garibaldi 4

Peschici – Półwysep Gargano – Foggia

www.langoloanticodaeliaelorena.itPeschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

AL VECCHIO FRANTOIO di Ranieri Donato
  • lokalne produkty

Z każdej podróży przywozimy do domu lokalne produkty. Tym z czego słynie zielone Gargano, są oczywiście drzewa oliwne i doskonała oliwa. Właśnie dlatego kupicie ją niemal wszędzie i zawsze będzie smaczna. Do Al Vecchio Frantoio posyłam Was z innego powodu. W sklepie można dostać jedyną, niepowtarzalną, boską marmoladę z mandarynek. Za kilka dni kurier dostarczy nam kolejną przesyłkę z dżemem i z kaparami w zalewie. No dobrze, przyznam się – oliwa również będzie w paczce.

Piazza Domenico Fioritti 10

Peschici – Półwysep Gargano – Foggia

www.alvecchiofrantoioranieri.it

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

TRABUCCO DA MIMÌ
  • aperitif – kolacja

W okolicach Peschici w kilku “trabucchi” (pl.trebusze) zaaranżowano knajpki. W dzień łowi się tam ryby, a wieczorem można wpaść na pyszny aperitif albo na kolację z przepięknym widokiem. Szczególnie upodobałam sobie Trabucco da Mimì. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Dopiero niedawno odkryłam, że w “trabucco” można spędzić również noc, budząc się przy szumie morskich fal i przy śpiewie mew. Wiem na pewno, że kiedyś z tej opcji skorzystam.

Localitá Punta San Nicola

Peschici – Półwysep Gargano – Foggia

altrabucco.itPeschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

PORTO DI PESCHICI
  • świeże ryby i owoce morza

Kiedy jadę gdzieś na dłużej, a dłużej zaczyna się dla mnie od czterech dni, zazwyczaj wybieram gospodarstwo agroturystyczne z dostępem do własnej kuchni. Uwielbiam buszować po miejscowych sklepikach i tragach. Uwielbiam też gotować dla rodziny. W Peschici bladym świtem posyłałam męża do portu po ryby i owoce morza kupione bezpośrednio od rybaków, którzy zaopatrują lokalne restauracje. Cudownie było zajadać się nimi wieczorem na tarasie.

Contrada Pozzillo

Peschici – Półwysep Gargano – Foggia

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

GELATERIA DA MICHEL
  • lody

Moja córka uwielbia lody. Z tego powodu przetestowaliśmy wszystkie lodziarnie, jakie znajdują się w Peschici. Wiadomo, że włoskie lody zawsze są smaczne. Na Półwyspie Gargano nie jest inaczej. Jednak lody rzemieślnicze w Gelateria da Michel nie mają sobie równych. Tęsknię za ich oryginalnymi smakami, opartymi na lokalnych  produktach.

Piazza Del Popolo 5

Peschici – Półwysep Gargano – Foggia

www.gelateriamichel.it

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

A presto!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here