Klasyczny przepis pochodzący z włoskiego regionu Kampania powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby zamiast wyrzucić, wykorzystać resztki zalegającego w domu chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą do głowy kiedy o nim myślę to „złocista„, „chrupiąca” i „ciągnąca się„. Można do mojej wyliczanki dodać jeszcze słówka „niezdrowa„,”kaloryczna” i jak wszystko, co szkodzi „obłędnie smaczna„. Taka właśnie jest mozzarella in carrozza. Ciężko jest się jej oprzeć i trudno przejść obok obojętnie. Wodzi na pokuszenie, oj wodzi! Niech uwiedzie zatem i Ciebie. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, do którego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Najpewniej wszystkie masz w domu.
MOZZARELLA IN CARROZZA
Składniki:
(4 osoby)
- 8 kromek chleba tostowego
- 150 g mozzarelli (najlepiej di bufala)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- mąka
- sól
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kromki chleba kroimy na pół.

Mozzarellę kroimy w plasterki.


W misce rozbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka i sól. Dokładnie mieszamy.

Między każde dwie połówki chleba wkładamy po jednym plasterku mozzarelli.

Każdą kromkę moczymy w jajku zmieszanym z mlekiem i obtaczamy w mące.

Smażymy je na oleju z dodatkiem masła.

Mozzarelle wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ania
Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie.






![Milena Palminteri „Jak gorzka pomarańcza” [recenzja + konkurs] Milena Palminteri "Jak gorzka pomarańcza" [recenzja + konkurs]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2025/08/IMG20250809181546-1.jpg?resize=218%2C150&ssl=1)

![Francesca Giannone „Zapach Apulii” [recenzja] Francesca Giannone "Zapach Apulii" [recenzja]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2025/07/IMG_20250624_212139-1.jpg?resize=218%2C150&ssl=1)
