Mozzarella in carrozza

0
mozzarella in carrozza




Ten klasyczny przepis, pochodzący z Kampanii, powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby wykorzystać resztki zalegającego chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą mi do głowy kiedy myślę o mozzarelli in carrozza to złocista, chrupiąca i ciągnąca się. A oto jak ją przygotować.

MOZZARELLA IN CARROZZA 

(składniki na 4 osoby):

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 150 g mozzarelli (najlepiej di bufala)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

Kromki chleba kroimy na pół.

mozzarella in carrozza

Mozzarellę kroimy w plasterki.

mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza

W misce rozbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka i sól. Mieszamy.

mozzarella in carrozza

Między każde dwie połówki chleba wkładamy po plasterku mozzarelli.

mozzarella in carrozza

Każdą kromkę moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w mące.

mozzarella in carrozza

Smażymy je na oleju z dodatkiem masła.

mozzarella in carrozza

Mozzarelle wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Ania

mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here