Mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza




Ten klasyczny przepis, pochodzący z Kampanii, powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby wykorzystać resztki zalegającego chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą mi do głowy kiedy myślę o mozzarelli in carrozza to złocista, chrupiąca i ciągnąca się. A oto jak ją przygotować.

MOZZARELLA IN CARROZZA 

(składniki na 4 osoby):

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 150 g mozzarelli (najlepiej di bufala)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

Kromki chleba kroimy na pół.

mozzarella in carrozza

Mozzarellę kroimy w plasterki.

mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza

W misce rozbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka i sól. Mieszamy.

mozzarella in carrozza

Między każde dwie połówki chleba wkładamy po plasterku mozzarelli.

mozzarella in carrozza

Każdą kromkę moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w mące.

mozzarella in carrozza

Smażymy je na oleju z dodatkiem masła.

mozzarella in carrozza

Mozzarelle wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Ania

mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione