Jednym z typowych produktów pochodzących z Lombardii i z Piemontu jest ser Gorgonzola. Nazwa wywodzi się od miejscowości o tej samej nazwie, gdzie produkuje się go nieprzerwanie od IX wieku. Gorgonzola posiada oznaczenie D.O.P., świadczące o oryginalności i jakości produktu. Topi się idealnie, dlatego doskonale pasuje do przygotowania rozmaitych sosów, makaronów, risotto i polenty. Bardzo udane połączenie stanowi radicchio (w polskim tłumaczeniu „cykoria sałatowa”) z pikantną odmianą gorgonzoli. Należy bowiem pamiętać, że ser produkuje się w dwóch wariantach: słodkim i pikantnym. Druga wersja charakteryzuje się większą zawartością pleśni, a tym samym intensywniejszym smakiem.

Tarta z ciasta francuskiego z dodakiem radicchio (Wenecja Euganejska), gorgonzoli (Lombardia i Piemont) i orzechami włoskimi to jest prawdziwe mniam, mniam.
TARTA NA SŁONO Z RADICCHIO, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 główki radicchio*
- 150 g sera gorgonzola
- pół cebuli
- 80 ml śmietanki
- 6 orzechów włoskich
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
Odrywamy od radicchio zewnętrzne liście, resztę kroimy w paski, które myjemy i porządnie suszymy. Blanszujemy przez 3 minuty w gorącej wodzie, odcedzamy.
Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Szklimy i dodajemy radicchio. Całość dusimy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy i dodajemy pasek gorgonzoli. Starannie mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę. Ściągamy z ognia i dodajemy 100 g gorgonzoli. Porządnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy na 200°C.
Formę do tatry wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Nakłuwamy je widelcem, a na dnie rozprowadzamy 3 łyżki kremu z gorgonzoli i śmietanki. Wrzucamy radicchio i starannie je układamy przy pomocy łyżki. Wlewamy resztę kremu i posypujemy pokruszonymi kawałkami orzechów. Na koniec kroimy resztę gorgonzoli w kawałki i układamy je na wierzchu.
Pieczemy przez 30 minut. Podajemy w temperaturze pokojowej.
* nie jest łatwo znaleźć w Polsce radicchio, dlatego można je zastąpić dwoma główkami cykorii
Sugerowane wina: czerwone, gęste i mocne w smaku takie jak np. Chianti Classico DOCG, Barolo DOCG.








