Jakiś czas temu obrałam sobie za cel odczarowanie dla Was polenty. Wiele osób mówi, że jej nie lubi, a w rzeczywistości po prostu nie bardzo zna ogrom możliwości kulinarnych kaszy kukurydzianej. Można ją łączyć z krewetkami, grillować i podawać jako finger food lub dodatek do dania głównego, resztki wrzucić do sałaty, a nawet piec ciasta. Dzisiaj pora na pulpety z polenty z soczewicą i cavolo nero, nazywaną czasem kapustą toskańską z dodatkiem sosu z gorgonzoli: będzie szybko, smacznie i zdrowo.
PULPETY Z POLENTY, SOCZEWICY I CAVOLO NERO
Składniki:
pulpety
- 1 opakowanie polenty błyskawicznej
- 1 puszka ugotowanej soczewicy
- pęczek cavolo nero (można zastąpić jarmużem)
sos
- gorgonzola
- mleko
Przygotowanie:
Polentę ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Dodać odcedzoną soczewicę i poszatkowany cavolo nero lub jarmuż. Starannie rozmieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać na 210’C.
Ręce zwilżyć zimną wodą i formować pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut. Na ostatnie 2-3 minuty można włączyć funkcję grill, żeby ładnie się zrumieniły.
W międzyczasie w rondelku rozpuścić kawałek gorgonzoli i wlać odrobinę mleka. Wymieszać i podawać sos razem z pulpetami.
Buon appetito,
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!