Pulpety z polenty, soczewicy i cavolo nero (jarmużu)

0
Pulpety z polenty, soczewicy i cavolo nero (jarmużu)

Jakiś czas temu obrałam sobie za cel odczarowanie dla Was polenty. Wiele osób mówi, że jej nie lubi, a w rzeczywistości po prostu nie bardzo zna ogrom możliwości kulinarnych kaszy kukurydzianej. Można ją łączyć z krewetkami, grillować i podawać jako finger food lub dodatek do dania głównego, resztki wrzucić do sałaty, a nawet piec ciasta. Dzisiaj pora na pulpety z polenty z soczewicą i cavolo nero, nazywaną czasem kapustą toskańską z dodatkiem sosu z gorgonzoli: będzie szybko, smacznie i zdrowo.

PULPETY Z POLENTY, SOCZEWICY I CAVOLO NERO

Składniki:

pulpety

  • 1 opakowanie polenty błyskawicznej
  • 1 puszka ugotowanej soczewicy
  • pęczek cavolo nero (można zastąpić jarmużem)

sos

  • gorgonzola
  • mleko

Przygotowanie:

Polentę ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Dodać odcedzoną soczewicę i poszatkowany cavolo nero lub jarmuż. Starannie rozmieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzać na 210’C.

Ręce zwilżyć zimną wodą i formować pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut. Na ostatnie 2-3 minuty można włączyć funkcję grill, żeby ładnie się zrumieniły.

W międzyczasie w rondelku rozpuścić kawałek gorgonzoli i wlać odrobinę mleka. Wymieszać i podawać sos razem z pulpetami.

Buon appetito,

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj