Domowe focaccine

0
Domowe focaccine

Własnoręcznie przygotowane focaccine to świetna okazja do wspólnej zabawy z dziećmi. Moja córka z ogromnym entuzjazmem wyrabia pizzę z odrobiny ciasta, podczas kiedy ja wykonuję czarną robotę. Często szykuję je dzień przed planowanym piknikiem. Smakują wybornie po długim spacerze, a wyrzuty sumienia z powodu zbyt dużej ilości spożytych kalorii są znacznie mniejsze.

DOMOWE FOCACCINE:

Składniki:

  • 290 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typu 00
  • 100 g mąki z pszenicy kamut
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • gruboziarnista sól i świeży rozmaryn, plasterki cukinii, cebuli, pomidory albo gorgonzola i figi do ułożenia na wierzchu

Przygotowanie:

Do naczynia z miarką włóż rozkruszone drożdże, zalej je 290 ml ciepłej wody, rozmieszaj i odstaw na 2 minuty.

Do kielicha robota planetarnego, albo do miski wsyp mąkę 00 (odkładając na bok 2 łyżki), mąkę kamut i sól. Wyrabiaj na najniższych obrotach przez 1 minutę. Bez przerywania powoli wlej rozczyn, zwiększ prędkość haka i wyrabiaj przez 4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne. Jeśli takie nie jest, w zależności od konsystencji, dodaj 1 łyżkę ciepłej wody, lub 1 łyżkę mąki 00.

Uformuj kulę, obsyp ją mąką, włóż z powrotem do naczynia, zakryj folią spożywczą, czystą ścierką i odstaw na 75 minut w ciepłe miejsce. Idealnie sprawdza się zgaszony piekarnik z zapalonym światłem.

Kiedy ciasto wyrośnie, nastaw piekarnik na 200ºC. Przełóż na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiaj. Podziel na 20 kawałków. Z każdego uformuj kulkę, następnie ją rozpłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Na powierzchni każdej foccaciny wyciskamy za pomocą paców dziurki i smarujemy je po wierzchu oliwą z oliwek extravergine. Można posypać grubą solą morską, rozmarynem, przepołowionymi pomidorkami, plasterkami cukinii lub np. cebuli. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy je przez 20-25 minut.

Domowe focaccine

Domowe focaccine

Ja tym razem focaccine upiekłam bez niczego. Po wyjęciu z piekarnika posypałam je kawałkami gorgonzoli, dojrzałych fig i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiłam je do pieca jeszcze na minutę i podałam. Palce lizać!

Smacznego,

Ania

Domowe focaccine

Domowe focaccine

Domowe focaccine

Poprzedni artykułSłona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem
Następny artykułOblicza Włoch: Akwileja i Grado
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj