Takie danie to ja lubię! Od początku października aż do marca nie rozstaję się w kuchni z dynią. Cenię ją za słodkawy smak, ciepły kolor i cały wachlarz możliwości wykorzystania. W tej wersji łączę dynię z gorgonzolą. Powstaje pyszne, kremowe risotto. Bardzo polecam!
RISOTTO Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ
Składniki (4 osoby):
- 350 g ryżu
- 300 g obranej dyni
- 180 g gorgonzoli
- 1 mała cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę wrzucamy do garnka razem z oliwą. Szklimy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, podsmażamy ją przez 2 minuty, podlewamy połową szklanki wody i gotujemy do momentu, aż nabierze kremowej konsystencji.
Teraz dodajemy ryż, zwiększamy ogień i prażymy go przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Zmniejszamy płomień, podlewamy risotto bulionem, tak żeby lekko zakrywał ryż, gotujemy pod przykryciem. W miarę wchłaniania wlewamy kolejną porcję bulionu. Powtarzamy czynność do chwili, kiedy ryż stanie się “al dente” (przez ok. 18 minut).
Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i wrzucamy kawałki gorgonzoli. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Kiedy ser się rozpuści, mieszamy risotto i podajemy.
Smacznego!
P.S.1 Inne moje przepisy z dynią znajdziesz TUTAJ.
P.S.2 Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!