Absolutnie najlżejsza słona tarta ze szparagami i pomarańczą

0
Absolutnie najlżejsza słona tarta ze szparagami i pomarańczą

Bardzo lubię słone tarty i quiche. Niestety zazwyczaj dodaje się do nich sporo sera, śmietany i jajek. Ta tarta ze szparagami i pomarańczą nie zawiera żadnego z wyżej wymienionych składników. Jest zatem bardzo lekka. Poza tym zaskakuje oryginalnym połączeniem szparagów z pomarańczą, a smak podkręca mieszanka kolorowego pieprzu.

W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

SŁONA TARTA ZE SZPARAGAMI I POMARAŃCZĄ

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 pomarańcza bio
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki ulubionej zupy krem
  • czarny, zielony i czerwony pieprz

Przygotowanie:

Od szparagów oderwij twarde końcówki, obierz je i wrzuć na 5-10 minut do osolonej, gorącej wody. Czas zależy od grubości łodygi. Odcedź i zalej zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. Wysusz przy pomocy papierowego ręcznika.

Piekarnik nagrzej na 210ºC.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim, tak, żeby wystawały brzegi. Przy pomocy pędzelka posmaruj je zimną wodą, zagnij i sklej. Spód nakłuj widelcem.

Umyj pomarańczkę i sparz pod gorącą wodą. Wysusz i zetrzyj skórkę. Obierz miąższ i pokrój na drobne kawałki.

W misce roztrzep jajko, dodaj 4 łyżki zupy krem. Posól i popieprz dla smaku.

Na cieście francuskim ułóż szparagi i kawałki pomarańczy. Zalej jajkami zmieszanymi z zupą kremem i posyp po wierzchu startą skórką pomarańczową. Polej odrobiną oliwy.

Piecz przez 20 minut.

Buon appettito!

Ania

słona tarta ze szparagami i pomarańczą

słona tarta ze szparagami i pomarańczą

słona tarta ze szparagami i pomarańczą

słona tarta ze szparagami i pomarańczą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj