Bardzo lubię słone tarty i quiche. Niestety zazwyczaj dodaje się do nich sporo sera, śmietany i jajek. Ta tarta ze szparagami i pomarańczą nie zawiera żadnego z wyżej wymienionych składników. Jest zatem bardzo lekka. Poza tym zaskakuje oryginalnym połączeniem szparagów z pomarańczą, a smak podkręca mieszanka kolorowego pieprzu.
W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
SŁONA TARTA ZE SZPARAGAMI I POMARAŃCZĄ
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek szparagów
- 1 pomarańcza bio
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki ulubionej zupy krem
- czarny, zielony i czerwony pieprz
Przygotowanie:
Od szparagów oderwij twarde końcówki, obierz je i wrzuć na 5-10 minut do osolonej, gorącej wody. Czas zależy od grubości łodygi. Odcedź i zalej zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. Wysusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Piekarnik nagrzej na 210ºC.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim, tak, żeby wystawały brzegi. Przy pomocy pędzelka posmaruj je zimną wodą, zagnij i sklej. Spód nakłuj widelcem.
Umyj pomarańczkę i sparz pod gorącą wodą. Wysusz i zetrzyj skórkę. Obierz miąższ i pokrój na drobne kawałki.
W misce roztrzep jajko, dodaj 4 łyżki zupy krem. Posól i popieprz dla smaku.
Na cieście francuskim ułóż szparagi i kawałki pomarańczy. Zalej jajkami zmieszanymi z zupą kremem i posyp po wierzchu startą skórką pomarańczową. Polej odrobiną oliwy.
Piecz przez 20 minut.
Buon appettito!
Ania