Jak wygląda włoska pizza

4
Jak wygląda włoska pizza
  • Pizza została wymyślona przez Włochów, nie Amerykanów.
  • Prawdziwa ma niewiele składników i broń Boże nie je się jej z dodatkiem sosów ⛔️
  • W żadnym przypadku składnikiem włoskiej pizzy nie są kiełbasa pepperoni, czy ananas.
  • Pizzę Margheritę (pomidory, mozzarella i bazylia) stworzyli neapolitańczycy na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej

Zakładam, że to już wiesz. Jest jednak kilka rzeczy, dotyczących włoskiej pizzy, które mogą dla Ciebie okazać się nowością. Właśnie o nich dzisiaj piszę. W samych tylko Włoszech placek przybiera różne kształty, ciasto wyrabia się z dodatkiem nie zawsze tych samych składników i wreszcie przyrządza się ją na wiele sposobów.

Gdzie i kiedy powstała nie jest do końca jasne. Po raz pierwszy zapisano słowo “pizza” w mieście Gaeta w 997 roku. Kolejny raz  pojawia się ono w dokumentach pochodzących z 1201 roku. Mimo wszystko wiadomo, że drożdżowe i niedrożdżowe placki jadali starożytni Rzymianie i Egipcjanie, nie wspominając o popularnej na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce picie.

PIZZA NAPOLETANA/PIZZA VERACE

Normy przyrządzania pizzy neapolitańskiej określa Il Disciplinare Internazionale dell’Associazione Verace Pizza Napoletana. Jest to spis reguł obowiązujących wszystkich “pizzaioli napoletani”. Ciasto robi się z mąki, wody, drożdży i soli, kategorycznie bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu jest puszyste, a pizzę okalają wysokie brzegi. Pizzę piecze się w piecu opiekanym drewnem, w wysokiej temperaturze przez 50 do 90 sekund. Tradycyjna ma tylko dwa warianty:

  • Marinara – pomidory San Marzano, czosnek, oregano i oliwa z oliwek extra vergine
  • Margherita – pomidory San Marzano, mozzarella STG pokrojona w paski, mozzarella di bufala Campana DOC albo fior di latte pokrojona w plasterki, bazylia i oliwa z oliwek extra vergine

W 2010 roku pizza neapolitańska otrzymała unijne oznaczenie STG, które oznacza, że wyróżniają ją niepowtarzalne składniki i jest przygotowywana tradycyjnymi metodami, które muszą być znane przynajmniej od 30 lat. Figuruje również na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

jak wygląda włoska pizza

jak wygląda włoska pizza

PIZZA ROMANA

Pizza romana ma cienkie chrupiące ciasto, a do tego płaskie i kruche brzegi. Ciasto robi się z mąki, wody, drożdży, soli i oliwy z oliwek albo innego oleju, który sprawia, że staje się ono jeszcze bardziej chrupiące. Rozwałkowuje się je przy pomocy wałka (akrobacje z ciastem wykonują tylko “pizzaioli napoletani”). Czas pieczenia jest dłuższy od pizzy neapolitańskiej. Tradycyjna pizza romana ma jeden wariant:

  • Napoli – pomidory, mozzarella, anchois (sardele), bazylia, ser pecorino i pieprz

Przyjmuje się, że pizza romana to również pizza bianca, czyli rodzaj focacci polanej oliwą z oliwek i przyprawionej solą z różnymi dodatkami, ale bez sosu pomidorowego.

jak wygląda włoska pizza

PIZZA W PÓŁNOCNEJ CZĘŚCI WŁOCH

Na północy kraju placek nie był znany aż do lat 50. ubiegłego wieku. Pierwszą pizzerię otwarto dopiero w 1953 roku w Novarze. A’ Marechiaro – bo tak została nazwana – istnieje do dzisiaj. Pizza na północy kraju jest zupełnie inna od neapolitańskiej, o czym świadczy sam wygląd.

jak wygląda włoska pizza

jak wygląda włoska pizza

CALZONE

Włoskie słówko “calzone” oznacza nogawkę spodni. Calzone alla napoletana to złożona na pół, zaklejona pizza z dużą ilością farszu.

calzone

PIZZA AL TAGLIO/PIZZA AL TRANCIO

Ten rodzaj pizzy jest szczególnie popularny w północnej części Włoch. Wyrośnięte ciasto wykłada się do wielkich, metalowych i okrągłych lub prostokątnych form do pieczenia, a gotowe placki sprzedaje się w postaci trójkątów tudzież prostokątów, oczywiście na wagę. Można je dostać w pizzeriach oraz w piekarniach. Więcej TUTAJ.

jak wygląda włoska pizza

PINSA ROMANA

Pinsa to focaccia z Rzymu, Starożytnego Rzymu. Łacińskie czasownik pinso znaczy “uderzam”, “biję”, depczę”. Pinsa ma owalny lub prostokątny kształt, ciasto jest lżejsze, zawiera mniej węglowodanów, powstaje z mąki pszennej, ryżowej i sojowej. Rośnie przez 72 godziny. Na placku układa się najrozmaitsze składniki.

Jak wygląda włoska pizza

PANZEROTTO

Tak, apulijskie panzerotto to jeden z wariantów zamkniętej pizzy w miniaturze. Faszerowany pierożek może być smażony albo pieczony.

panzerotto

PIZZA DI PASQUA

“Colpo di scena” – niespodzianka! Pizza di Pasqua  to babka drożdżowa z serem, formą przypominająca  panettone, podawana podczas wielkanocnego śniadania w Umbrii i w Marche.

jak wygląda włoska pizza

A presto!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

4 KOMENTARZE

  1. Super arykul. Ale jednej jeszczy pizzy zabraklo – sfincione – z sycylii na grubym ciescie.
    Pozdrawiam

  2. Najlepiej napisany artykuł o pizzy jaki przeczytałam: mieszkając we Włoszech potwierdzę że jest wszystko dokładne ??

  3. Trochę brakuje konkretów czym pizza włoska różni się od pizzy w sieciówce w Polsce. I nie mówię tu tylko o rożnych dodatkach.
    Z tego co widać bo we włoskiej wszystko pływa w oliwie, ale co jeszcze?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj