Polenta z radicchio i serem taleggio

2
Polenta z radicchio i serem taleggio

Polenta z radicchio i serem taleggio.

POLENTA Z RADICCHIO I SEREM TALEGGIO

Składniki:

(z podanych składników wychodzi spora zapiekanka, którą przygotowuję w owalnym naczyniu o wymiarach 28 cm x 22 cm)

  • 400 g polenty błyskawicznej (polenta istantanea)
  • 100 g sera taleggio
  • 50 gr parmezanu
  • 60 g masła
  • 3 główki radicchio 
  • por
  • pęczek pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Myjemy główki radicchio, odcinamy korzenie, resztę kroimy na kawałki.

Od pora odcinamy korzeń i 2/3 zielonej części. Myjemy go i kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni roztapiamy 40 g masła. Dorzucamy pora i radicchio, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu przez 5-6 minut.

Polentę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Zazwyczaj należy doprowadzić do wrzenia 1,5 l wody, posolić ją i wsypać polentę. Mieszając kaszę, gotujemy ją przez kilka minut ( u mnie 8 minut).

W międzyczasie siekamy pietruszkę, odrywamy listki tymianku i razem z parmezanem, dorzucamy je do gotującej się polenty.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Taleggio obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Na dnie układamy 1/3 polenty, na niej rozprowadzamy 1/3 radicchio duszonego z porem i posypujemy 1/3 taleggio. W ten sam sposób układamy dwie kolejne warstwy. Naczynie wstawiamy do pieca. Zapiekamy przez 20 minut.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

polenta z radicchio i serem taleggio

polenta z radicchio i serem taleggio

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj