Pulpety z parmezanem i cytryną

2
Pulpety z parmezanem i cytryną

Mięsne pulpety z parmezanem i cytryną robię od wielu lat i jeszcze nie znalazł się taki, któremu by nie smakowały. Dlatego przypuszczam, że polubisz je i Ty. Jeśli chodzi o mięso, najlepiej sięgnąć po cielęcinę lub wołowinę. Ewentualnie można wybrać mieszankę wołowo-wieprzową. Podaję je z ulubioną sałatą lub z sezonowymi jarzynami ugotowanymi na parze.

PULPETY Z PARMEZANEM I CYTRYNĄ:

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (cielęciny lub wołowiny)
  • 80 g parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól i pieprz

WinoToskanii

Przygotowanie:

Mięso dobrze wymieszać razem z parmezanem, pietruszką, szczypiorkiem, skórką cytrynową i z jajkami. Na końcu dodać bułkę tartą. Posolić i popieprzyć. Uformować drobne kulki i układać je na dużym talerzu. Przykryć półmisek przezroczystą folią i wstawić do lodówki na ok. pół godziny (dzięki temu pulpety mocniej się zlepią).

Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpety przez ok. 15 min, przewracając od czasu do czasu.

Sugerowane wina:

Wina czerwone gęste, świeże, a zarazem delikatne w smaku lub wytrawne wina różowe.

Merlot dei Colli Berici DOC; Colli Armerini Rosso DOC; Copertino Rosato DOC.

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Ania

pulpety z parmezanem i cytryną

pulpety z parmezanem i cytryną

pulpety z parmezanem i cytryną

pulpety z parmezanem i cytryną

pulpety z parmezanem i cytryną

2 KOMENTARZE

  1. wyglądają pysznie, a jak je serwować? z jakim sosem? z makaronem, ziemiakami czy czymś innym?
    proszę o więcej informacji 🙂

    saluti!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj