Mięsne pulpety z parmezanem i cytryną robię od wielu lat i jeszcze nie znalazł się taki, któremu by nie smakowały. Dlatego przypuszczam, że polubisz je i Ty. Jeśli chodzi o mięso, najlepiej sięgnąć po cielęcinę lub wołowinę. Ewentualnie można wybrać mieszankę wołowo-wieprzową. Podaję je z ulubioną sałatą lub z sezonowymi jarzynami ugotowanymi na parze.
PULPETY Z PARMEZANEM I CYTRYNĄ:
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (cielęciny lub wołowiny)
- 80 g parmezanu
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- skórka starta z 1 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso dobrze wymieszać razem z parmezanem, pietruszką, szczypiorkiem, skórką cytrynową i z jajkami. Na końcu dodać bułkę tartą. Posolić i popieprzyć. Uformować drobne kulki i układać je na dużym talerzu. Przykryć półmisek przezroczystą folią i wstawić do lodówki na ok. pół godziny (dzięki temu pulpety mocniej się zlepią).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpety przez ok. 15 min, przewracając od czasu do czasu.
Sugerowane wina:
Wina czerwone gęste, świeże, a zarazem delikatne w smaku lub wytrawne wina różowe.
Merlot dei Colli Berici DOC; Colli Armerini Rosso DOC; Copertino Rosato DOC.
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Ania
wyglądają pysznie, a jak je serwować? z jakim sosem? z makaronem, ziemiakami czy czymś innym?
proszę o więcej informacji 🙂
saluti!
Ja podaję pulpety bez sosu i z sałatą, albo np. ze zblanszowanym i podsmażonym na oliwie z ząbkiem czosnku szpinakiem. 🙂