Wegańskie risotto z radicchio, gruszką i orzechami włoskimi

0
Wegańskie risotto z radicchio, gruszką i orzechami włoskimi

Risotto wegańskie jest znacznie mniej kaloryczne od oryginału, ponieważ nie dodaje się do niego masła, serów i żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest także dużo lżejsze dla żołądka, co nie znaczy, że ma nieciekawy smak. Przeciwnie, połączenie gorzkiego radicchio ze słodką gruszką i orzechami włoskimi świetnie zdaje egzamin. Kremową konsystencję w tym przypadku nadaje jogurt sojowy, natomiast ser grana padano zastępują płatki drożdżowe.

WEGAŃSKIE RISOTTO Z RADICCHIO, GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

(2 porcje)

  • 150 g ryżu na risotto
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 słodka gruszka
  • 1 radicchio
  • wywar z kostki rosołowej (mój przepis TUTAJ)
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1-3 łyżki jogurtu sojowego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

Przygotowanie:

Zagotować bulion. Ja gotuję wodę w czajniku, a później podlewam nią risotto zmieszane z łyżką mojej domowej kostki rosołowej.

Posiekać cebulę. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, radicchio natomiast umyć, pokroić w paski i oddzielić fioletowe liście (łagodniejsze w smaku) od białych (bardziej chrupiących i gorzkich). Zostaną dodane do risotta w dwóch różnych momentach.

W głębokim garnku podgrzać oliwę z oliwek. Dorzucić cebulę i mieszając, szklić przez 2 minuty. Wsypać ryż, zwiększyć ogień i prażyć do przez kolejne dwie minuty. Podlać winem i poczekać, aż odparuje (ok. 30 sekund).

Do risotta dodać łyżkę domowego bulionu, rozmieszać i zacząć podlewać przegotowaną wodą lub po prostu wlać zagotowany wcześniej bulion. W każdym przypadku płyn ma jedynie lekko zakrywać powierzchnię ryżu. W tym momencie dorzucić pokrojoną gruszkę i ewentualnie posolić ją. Ja tego nie robię, ponieważ moja kostka rosołowa jest bardzo słona. Smak potrawy reguluję pod sam koniec gotowania.

W miarę odparowywania podlewać wodą/bulionem i często mieszać. W połowie gotowania (ryż staje się al dente po upływie 18/20 minut) dorzucić białe liście radicchio. Pod koniec dodać fioletowe liście radicchio i płatki drożdżowe. Wymieszać z jogurtem i w razie potrzeby posolić.

Risotto podawać posypane posiekanymi orzechami włoskimi.

Spodobało Ci się? Podaj ten przepis dalej! A ja jak zawsze czekam na Ciebie na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog. Znajdziesz tam więcej ciekawostek, więcej zdjęć, po prostu więcej Włoch!

Alla prossima!

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj