Spodziewasz się gości, ale brak Ci pomysłu co podać, żeby nie było banalnie? Jeśli masz w ogródku lub na balkonie własną hodowlę ziół, to warto pokusić się o przygotowanie oryginalnych czipsów, czyli aromatycznych listków smażonych w panierce. Ziołowe czipsy doskonale spiszą się w roli letniej przegryzki i nawet się nie obejrzycie, jak znikną z półmiska!
ZIOŁOWE CZIPSY Z MAJONEZOWO-LIMONKOWYM SOSEM:
Składniki:
- 50 g różnych ziół (np. bazylia, koperek, mięta, pietruszka, szałwia, tymianek)
- 90 g mąki
- 90 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 jajka
- 175 ml zimnej wody
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy
- 80 g majonezu (może być wegański)
- 2 limonki
Przygotowanie:
Zioła myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy. Odrywamy niepotrzebne łodygi.
W misce mieszamy mąkę ze skrobią oraz solą, dodajemy jajka i dokładnie rozrabiamy. Powoli dolewamy 175 ml zimnej wody, cały czas ubijając, aż do momentu powstania jednolitej masy. Zakrywamy naczynie przezroczystą folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ścieramy skórkę z limonek, wyciskamy sok, dodajemy wszystko do majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle upodobania, mieszamy, a gotowy dip wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej (czipsy powinny w nim pływać), zanurzamy zioła w panierce i smażymy cierpliwie z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe czipsy wykładamy na papierowe ręczniki, po to, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ziołowe czipsy podajemy z majonezowo-limonkowym sosem.