Ziołowe czipsy z majonezowo-limonkowym sosem

0



Spodziewacie się gości, ale brak Wam pomysłu co podać, żeby nie było banalnie. Jeśli macie w ogródku lub na balkonie własną hodowlę ziół, to warto pokusić się o przygotowanie oryginalnych czipsów, czyli aromatycznych listków smażonych w panierce. Doskonale spiszą się w roli letniej przegryzki i nawet się nie obejrzycie jak znikną z półmiska!

ZIOŁOWE CZIPSY Z MAJONEZOWO-LIMONKOWYM SOSEM:

  • 50 g różnych ziół (np. bazylia, koperek, mięta, pietruszka, szałwia, tymianek)
  • 90 g mąki
  • 90 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 175 ml zimnej wody
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 80 g majonezu
  • 2 limonki

Zioła myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy. Odrywamy niepotrzebne łodygi.

W misce mieszamy mąkę ze skrobią oraz solą, dodajemy jajka i dokładnie rozrabiamy. Powoli dolewamy 175 ml zimnej wody, cały czas ubijając, aż do momentu powstania jednolitej masy. Zakrywamy naczynie przezroczystą folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ścieramy skórkę z limonek, wyciskamy sok, dodajemy wszystko do majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle upodobania, mieszamy, a gotowy dip wstawiamy do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej (czipsy powinny w nim pływać), zanurzamy zioła w panierce i smażymy cierpliwie z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe czipsy wykładamy na papierowe ręczniki, po to, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Panierowane zioła podajemy z majonezowo-limonkowym sosem.

tymianek

bazylia

szałwia

mięta

 

ziołowe czipsy z majonezowo-limonkowym sosem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here