COOPERATIVA PESCATORI PESCE PAZZO
Bardzo lubię fritto misto. Serwowane w postaci finger food, czyli w kartonowych rożkach wypełnionych po brzegi świeżymi rybami, krewetkami, kalmarami i ośmiorniczkami w panierce z kawałkiem cytryny wyjątkowo kojarzy mi się z Ligurią. Smażalnie w nadmorskich miejscowościach są popularne wszędzie na włoskiej riwierze. W Camogli znajduje się jednak miejsce wyjątkowe. W porcie stoi zacumowana rybacka łódź. W każdą sobotę można tutaj w porze obiadowej kupić chrupiącą fritturę. Poznajcie Cooperativa Pescatori Pesce Pazzo, bo warto. Jeśli najdzie Cię ochota na fritto misto, bez wątpienia Camogli będzie odpowiednim kierunkiem.
FRITTO MISTO – PRZEKĄSKA RYBAKÓW
Wyobraź sobie, że po wycieczce do San Fruttuoso di Camogli schodzisz z pokładu statku w niewielkim porcie w Camogli. Wyczuwasz charakterystyczny zapach fritto misto. I wtedy dostrzegasz rybacki kuter, na pokładzie, którego smażą świeżo złowione ryby i owoce morza. Niesamowite przeżycie, polecam każdemu! Rożek od Cooperativa Pescatori Pesce Pazzo kosztuje 12 euro i jest dostępny również w wersji bez glutenu. Nieduże rybki, krewetki (do dzisiaj pamiętam ich obłędny smak) i kalmary smakują najlepiej na ławeczce, na molo, na plaży koniecznie ze szklanką wody lub kieliszkiem Vermentino albo Pigato – jak mają w zwyczaju rybacy. I jeszcze drobna, ale istotna rada. Jeśli zdarzy Ci się być w Camogli w inny dzień tygodnia, świeże fritto misto w rożku przygotuje każda restauracja.
Cooperativa Pescatori Pesce Pazzo
Via Scalo 4
Camogli, GE
Il Pescato Cucinato: smaczny przystanek w Riomaggiore (Cinque Terre)
Alla prossima!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!