Pesto to zielony sos, którego podstawowym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarza się go w marmurowym moździerzu, ugniatając zielone liście z dodatkiem czosnku, soli, oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, parmezanu i pecorino. Za ojczyznę pesto uchodzi Genua, a dokładniej dzielnica Pra, gdzie dojrzewają wyjątkowo aromatyczne zioła. Nazwa pasty miałaby pochodzić od czasownika “pestare“, który w języku włoskim oznacza gnieść lub ubijać. I właśnie w ubijaniu w moździerzu tkwi sekret tego charakterystycznego sosu.
Pesto można przygotować na bazie rozmaitych składników: bazylii, rukoli, zielonej pietruszki, cukinii, majeranku, suszonych, czy pieczonych pomidorów, a orzeszki piniowe zastąpić migdałami, orzechami nerkowca lub np. pestkami dyni. Pole działania jest nieograniczone. Wystarczy puścić wodze fantazji, inspirując się tradycyjną recepturą.