Lasagne z bazyliowym pesto

0
Lasagne z bazyliowym pesto

Lasagne w wersji z bazyliowym pesto po raz pierwszy spróbowałam podczas garden party u naszych przyjaciół w San Colombano al Lambro położonym w Lombardii. Były pyszne i od tamtej pory regularnie goszczą na naszym stole, kiedy tylko obrodzi bazylia.

LASAGNE AL PESTO

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 50 g startego parmezan do posypania

farsz:

  • 100 g listków świeżej bazylii
  • 200 g oliwy z oliwek
  • 140 g parmezanu
  • 60 g pecorino
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • sól gruboziarnista

beszamel:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 l mleka
  • 2 szczypty soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

WinoToskanii

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto alla genovese. Delikatnie opłucz i starannie wysusz liście bazylii. W moździerzu rozgnieć czosnek razem ze szczyptą soli. Kiedy uzyskasz konsystencję kremu, dodawaj stopniowo liście bazylii z drugą szczyptą soli i rozdrabniaj, obracając moździerz i młotek w przeciwnym kierunku. Dorzuć orzeszki piniowe, parmezan i pecorino, nie przestając mieszać. Pod koniec powoli wlej oliwę z oliwek i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowe pesto odstaw na bok.

Beszamel: w garnku podgrzej mleko. W drugim rozpuść masło na niedużym ogniu. Zdejmij z palnika i ciągle mieszając, wsyp mąkę. Uważaj, żeby nie powstały grudki. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj do momentu, kiedy beszamel lekko się zarumieni. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz z mlekiem i gotuj przez kilka minut. Sos musi zgęstnieć. Odstaw na bok do ostudzenia.

Lasagne: na dnie żaroodpornej formy o wymiarach 28 cm x 22 cm rozprowadź pędzelkiem 1 łyżkę oliwy, 4 łyżki sosu beszamelowego i 1 łyżkę pesto. Trzy płaty lasagni mocz przez 2 minuty w gorącej wodzie. Ułóż je w naczyniu, posmaruj beszamelem i pesto, posyp parmezanem. Zakryj 3 kolejnymi płatami lasagni namoczonymi wcześniej w gorącej wodzie, posmaruj beszamelem i pesto, posyp serem. Połóż 3 plastry lasagni namoczone w gorącej wodzie, posmaruj resztą beszamelu i pesto, posyp parmezanem. Piecz przez 20 minut i kolejne 5 minut po przestawieniu programu na funkcję grill. Ostudź i podawaj.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj