Lasagne w wersji z bazyliowym pesto po raz pierwszy spróbowałam podczas garden party u naszych przyjaciół w San Colombano al Lambro położonym w Lombardii. Były pyszne i od tamtej pory regularnie goszczą na naszym stole, kiedy tylko obrodzi bazylia.
LASAGNE AL PESTO
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 50 g startego parmezan do posypania
farsz:
- 100 g listków świeżej bazylii
- 200 g oliwy z oliwek
- 140 g parmezanu
- 60 g pecorino
- 1/2 ząbka czosnku
- 30 g orzeszków piniowych
- sól gruboziarnista
beszamel:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 1 l mleka
- 2 szczypty soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pesto alla genovese. Delikatnie opłucz i starannie wysusz liście bazylii. W moździerzu rozgnieć czosnek razem ze szczyptą soli. Kiedy uzyskasz konsystencję kremu, dodawaj stopniowo liście bazylii z drugą szczyptą soli i rozdrabniaj, obracając moździerz i młotek w przeciwnym kierunku. Dorzuć orzeszki piniowe, parmezan i pecorino, nie przestając mieszać. Pod koniec powoli wlej oliwę z oliwek i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowe pesto odstaw na bok.
Beszamel: w garnku podgrzej mleko. W drugim rozpuść masło na niedużym ogniu. Zdejmij z palnika i ciągle mieszając, wsyp mąkę. Uważaj, żeby nie powstały grudki. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj do momentu, kiedy beszamel lekko się zarumieni. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz z mlekiem i gotuj przez kilka minut. Sos musi zgęstnieć. Odstaw na bok do ostudzenia.
Lasagne: na dnie żaroodpornej formy o wymiarach 28 cm x 22 cm rozprowadź pędzelkiem 1 łyżkę oliwy, 4 łyżki sosu beszamelowego i 1 łyżkę pesto. Trzy płaty lasagni mocz przez 2 minuty w gorącej wodzie. Ułóż je w naczyniu, posmaruj beszamelem i pesto, posyp parmezanem. Zakryj 3 kolejnymi płatami lasagni namoczonymi wcześniej w gorącej wodzie, posmaruj beszamelem i pesto, posyp serem. Połóż 3 plastry lasagni namoczone w gorącej wodzie, posmaruj resztą beszamelu i pesto, posyp parmezanem. Piecz przez 20 minut i kolejne 5 minut po przestawieniu programu na funkcję grill. Ostudź i podawaj.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!