por

Risotto z porem i ziemniakami - ulubione risotto mojej córki
kuchnia
por
risotto
włoskie przepisy
ziemniaki

Risotto z porem i ziemniakami – ulubione risotto mojej córki

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam od męża, że do risotta zamierza dodać ziemniaki, przecierałam oczy ze zdumienia. Nie potrafiłam sobie wyobrazić tych składników w zgranym duecie. Na szczęście od wspomnianego dnia minęło już kilka dobrych lat i dzisiaj wiem, że ziemniak i risotto kochają się miłością nieskończoną. Doskonale rozumie to również moja córka, która za […]

Czytaj dalej:
Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem
kuchnia
lasagne
makaron
por
ryby
szparagi
włoskie przepisy

Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

LASAGNE ZE SZPARAGAMI, POREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM  Składniki: lasagne 200 g wędzonego łososia pęczek zielonych szparagów 1 por 75 g tartego parmezanu sok z połówki cytryny 9 płatów makaronu lasagne oliwa z oliwek extra vergine sól pieprz świeży szczypiorek beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 450 ml mleka szczypta soli gałka muszkatołowa mielony pieprz […]

Czytaj dalej:
quiche z marchewką i gorgonzolą
gorgonzola
kuchnia
por
quiche
włoskie przepisy

Quiche z marchewką i gorgonzolą

QUICHE Z MARCHEWKĄ I GORGONZOLĄ Składniki: ciasto 150 g mąki gryczanej 50 g mąki razowej szczypta soli 90 g masła 2 jajka 20 ml lodowatej wody nadzienie 6 marchewek 1 pasternak 1 por 200 g śmietany 35% (crème fraîche) 50 g parmezanu 50 g gorgonzoli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz 1 […]

Czytaj dalej:
polenta z porem i brokułami
kuchnia
polenta
por
włoskie przepisy

Polenta z porem i brokułami

POLENTA Z POREM I BROKUŁAMI Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 1 brokuł (ok. 400 g) 1 por oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól kuchenna Przygotowanie: Myjemy brokuły, różyczki oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w grubsze plasterki. W garnku gotujemy 1,5 l wody. Solimy ją i wrzucamy kawałki nóżek. Po 5 minutach dodajemy różyczki. Mieszamy […]

Czytaj dalej:
rustykalny placek calzone
Apulia
kuchnia
południowe Włochy
por
włoskie przepisy

Rustykalny placek calzone

RUSTYKALNY PLACEK CALZONE Przepis pochodzi z Apulii. W oryginalnej wersji używa się tzw. “sponsale” tj. cebuli przypominającej pora. Jest to produkt niszowy. Niełatwo go dostać nawet we Włoszech. Alternatywą może być mix białej cebuli i pora, który zazwyczaj stosuję. Składniki: Ciasto 400 g mąki Manitoba 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 100 ml białego […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione