Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

2
Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

LASAGNE ZE SZPARAGAMI, POREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 

Składniki:

lasagne

  • 200 g wędzonego łososia
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 por
  • 75 g tartego parmezanu
  • sok z połówki cytryny
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek
beszamel
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 450 ml mleka
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
  • mielony pieprz

Przygotowanie:

Odcinamy zielone liście pora, pozostałą część myjemy, siekamy i wrzucamy na patelnię razem z 1 łyżką oliwy. Smażymy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy przez kolejne 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Odłamujemy twarde końcówki szparagów. Jeśli  łodygi tego wymagają, obieramy je, myjemy i kroimy wzdłuż na pół.

Plasterki łososia wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem cytryny i odstawiamy na bok.

Beszamel: w jednym garnku podgrzewamy mleko, w drugim rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 1 minutę, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko, cały czas mieszając do momentu, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Doprawiamy go solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Piekarnik nagrzewamy na 180° C.

Na dnie żaroodpornej formy o wymiarach 28 cm x 22 cm rozprowadzamy za pomocą pędzelka 1 łyżkę oliwy i 4 łyżki sosu beszamelowego. Trzy płaty lasagni moczymy przez 2 minuty w gorącej wodzie. Układamy je w naczyniu, smarujemy beszamelem i zakrywamy połówkami szparagów. Dalej układamy połowę plastrów łososia oraz połowę duszonego pora, polewamy wszystko 2 łyżkami sosu i posypujemy 1/3 parmezanu. Kładziemy kolejne 3 płaty lasagni namoczone wcześniej w gorącej wodzie, smarujemy beszamelem, układamy resztę szparagów, następnie resztę łososia i resztę pora, ponownie polewamy 2 łyżkami sosu i posypujemy 1/2 pozostałego sera. Przykrywamy 3 plastrami lasagni namoczonymi w gorącej wodzie, na koniec smarujemy resztą sosu i posypujemy pozostałym parmezanem. Formę zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut i kolejne 5 minut po zdjęciu folii i przestawieniu programu na funkcję grill (dla lekkiego zrumienienia). Lasagne posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj