POLENTA Z POREM I BROKUŁAMI
Składniki:
- 250 g polenty (mąki kukurydzianej)
- 1 brokuł (ok. 400 g)
- 1 por
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól kuchenna
Przygotowanie:
Myjemy brokuły, różyczki oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w grubsze plasterki. W garnku gotujemy 1,5 l wody. Solimy ją i wrzucamy kawałki nóżek. Po 5 minutach dodajemy różyczki. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Brokuły powinny być miękkie, ale nie rozmemłane. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawiamy na bok. Zachowujemy wodę. Na małym ogniu gotujemy w niej polentę zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jeśli używamy zwykłego garnka, żeby nie musieć często mieszać polenty i żeby jak najmniej przylepiło się do dna, można uciec się do następującej sztuczki: między garnek a pokrywkę kładziemy mokrą i odciśniętą ścierkę.
W międzyczasie obieramy pora i kroimy go w plasterki. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy pora.
Pod sam koniec gotowania dodajemy do polenty pora i brokuły. Mieszamy i przekładamy do naczynia – ja używam ceramicznej formy do pieczenia, której dno smaruję oliwą z oliwek. Odstawiamy na 10 minut. Kroimy w plasterki i podajemy.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.