Risotto z porem i ziemniakami – ulubione risotto mojej córki

0
Risotto z porem i ziemniakami - ulubione risotto mojej córki

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam od męża, że do risotta zamierza dodać ziemniaki, przecierałam oczy ze zdumienia. Nie potrafiłam sobie wyobrazić tych składników w zgranym duecie. Na szczęście od wspomnianego dnia minęło już kilka dobrych lat i dzisiaj wiem, że ziemniak i risotto kochają się miłością nieskończoną. Doskonale rozumie to również moja córka, która za kremowym risotto przepada. Najwyższa pora, żebyś na jego punkcie oszalał również Ty!

RISOTTO Z POREM I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 por
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 150 g ryżu arborio, carnaroli albo vialone nano (3 pełne pięści)
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (w wersji dla dziecka pomijam)
  • ok. 6 – 7 pełnych chochli bulionu (przepis na domową kostkę rosołową TUTAJ)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • świeża pietruszka albo tymianek

Przygotowanie:

Pora pozbawiamy zewnętrznych liści i odcinamy ciemnozielone liście, pozostawiając tylko jasnozieloną i białą część. Płuczemy go pod bieżącą wodą, suszymy i  przepoławiamy. Kroimy w cienkie plasterki.

Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kosteczkę.

W garnku roztapiamy 2 łyżki masła razem z 1 łyżką oliwy extra vergine. Dorzucamy pora i mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki, doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Wsypujemy ryż i prażymy go przez 2 minuty. Jeśli używamy wina, podlewamy nim risotto i gotujemy do momentu,  aż alkohol odparuje ( zazwyczaj zajmuje to 1 – 2 minuty).

Gotujemy bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo – w miarę wsiąkania – wlewamy go do risotta. Kiedy ryż stanie się al dente (lekko twardy w środku), natomiast ziemniaki będą miękkie, danie jest gotowe. Całość powinna być otoczona gęstym sosem.

Na koniec dodajemy pozostałe 2 łyżki masła z parmezanem, mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia. Zostawiamy pod przykryciem przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy pietruszką albo tymiankiem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here