Koktajl Bellini jest jednym z bardziej znanych włoskich drinków. Przygotowuje się go z Prosecco i przecieru z białej brzoskwini (pesca bianca veronese). Bellini podawany jest w wąskim i podłużnym kieliszku (tzw. flûte). Został wymyślony w 1948 przez Giuseppe Ciprianiego, właściciela weneckiego Harry’s Bar, przy okazji inauguracji wystawy płócien Giovanniego Bellini.
KOKTAJL BELLINI
Składniki:
- 100 ml Prosecco
- 50 ml przecieru ze świeżej i dojrzałej białej brzoskwini
- kawałek brzoskwini do dekoracji
Przygotowanie:
Umytą i obraną brzoskwinię rozgniatamy widelcem tak, aby powstał jednolity przecier.
Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu, a kiedy się ochłodzi, wyrzucamy je.
Na dno kieliszka wlewamy przecier z brzoskwini, dodajemy Prosecco i delikatnie mieszamy. Przyozdabiamy brzoskwinią.
Na blogu znajdziecie przepisy na:
Smacznego!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!