Koktajl Bellini

0
Koktajl Bellini

Koktajl Bellini jest jednym z bardziej znanych włoskich drinków. Przygotowuje się go z Prosecco i przecieru z białej brzoskwini (pesca bianca veronese). Bellini podawany jest w wąskim i podłużnym kieliszku (tzw. flûte). Został wymyślony w 1948 przez Giuseppe Ciprianiego, właściciela weneckiego Harry’s Bar, przy okazji inauguracji wystawy płócien Giovanni Belliniego.

KOKTAJL BELLINI:

  • 100 ml Prosecco
  • 50 ml przecieru ze świeżej i dojrzałej białej brzoskwini
  • kawałek brzoskwini do dekoracji

Umytą i obraną brzoskwinię rozgniatamy widelcem tak, aby powstał jednolity przecier.

Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu, a kiedy się ochłodzi, wyrzucamy je.

Na dno kieliszka wlewamy przecier z brzoskwini, dodajemy Prosecco i delikatnie mieszamy. Przyozdabiamy brzoskwinią.

Na blogu znajdziecie przepisy na:

Smacznego!

Ania

 

Koktajl Bellini

Poprzedni artykułWilla cesarza Tyberiusza w Sperlondze
Następny artykuł
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj