Pasta e fagioli

pasta e fagioli




PASTA E FAGIOLI

Składniki:

(4 osoby)

  • 350 g krótkiego makaronu
  • 250 g białej fasoli
  • 3 łyżki pulpy pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 listki szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extravergine
  • Parmezan

Przygotowanie:

Surową fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez półtorej. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy. Połowę miksujemy na kremową masę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dorzucamy liście szałwii i rozgnieciony czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy zmiksowaną fasolę i 1,5 l zimnej wody. Solimy, pieprzymy, mieszamy z pulpą z pomidorów. Jak sos się zagotuje dorzucamy nasiona fasoli i surowy makaron. Gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Przed podaniem makaron polewamy oliwą z oliwek i posypujemy Parmezanem. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

🍷Sugerowane wina:

Do fasoli najlepiej pasują mocne, czerwone wina, takie jak np. Valpolicella, Chianti, czy Cirò.

Uwagi:

Zaraz po ugotowaniu danie konsystencją przypomina zupę. Później makaron wchłania pulpę i pasta e fagioli wygląda jak na zdjęciu.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione