Pasta e fagioli to po prostu makaron z fasolą.
PASTA E FAGIOLI
Składniki:
(4 osoby)
- 350 g krótkiego makaronu
- 250 g białej fasoli
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek extravergine
- Parmezan
Przygotowanie:
Surową fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez półtorej. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy. Połowę miksujemy na kremową masę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dorzucamy liście szałwii i rozgnieciony czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy zmiksowaną fasolę i 1,5 l zimnej wody. Solimy, pieprzymy, mieszamy z passatą pomidorową. Jak sos się zagotuje dorzucamy nasiona fasoli i surowy makaron. Gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Przed podaniem makaron polewamy oliwą z oliwek i posypujemy Parmezanem. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Sugerowane wina:
Do fasoli najlepiej pasują mocne, czerwone wina, takie jak np. Valpolicella, Chianti, czy Cirò.
Uwagi:
Zaraz po ugotowaniu danie konsystencją przypomina zupę. Później makaron wchłania pulpę i pasta e fagioli wygląda jak na zdjęciu.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.