W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa

0
W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa

Dawno temu przestałam kupować dostępne w sklepach kotki rosołowe. Ich skład woła o pomstę do nieba, tymczasem przygotowana w domu kostka rosołowa jest banalnie prostą sprawą. Korzystam z włoskiego przepisu, dlatego do warzyw dodaję powszechne w tutejszej kuchni zioła i oliwę z oliwek. Kostkę rosołową przechowuję w lodówce. Używam jej do zup, sosów, do risotta i wielu innych potraw.

Domowa kostka rosołowa

Składniki:

  • 1 kg obranych warzyw (ok. 3 marchewki, 3 cukinie – jesienią i zimą wykorzystuję pół na pół cukinie i dynię, 3 łodygi selera, 2 cebule, 2 pomidory, kilka gałązek natki pietruszki, kilka listków bazylii, 1 gałązka rozmarynu)
  • 250 g soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Podana przeze mnie lista warzyw ma charakter orientacyjny. Ważne, żeby wykorzystać wszystkie z nich i żeby po obraniu ważyły 1 kg.

Umyj i wysusz warzywa. Następnie zmiksuj je w mikserze i dodaj sól, a także łyżkę oliwy z oliwek. Masa powinna mieć kremową konsystencję. Przełóż ją do garnka i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zdejmij z ognia i przestudź. Kostkę bulionową można przechowywać w słoiku trzymanym w lodówce przez okres do 3 miesięcy albo zamrozić.  Żeby uzyskać jednakowe porcje, przełóż masę do foremek na lód i włóż do zamrażarki. Po upływie dwóch godzin wystarczy je stamtąd wyjąć i pozawijać w folię aluminiową.

1 kostka rosołowa albo 1 łyżeczka masy wystarczają na pół litra wody.

Alla prossima!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj