Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto




Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na różne gatunki i posiada apelacje. Specjalne techniki pozwalają na jej degustację. Najwartościowszą i najszlachetniejszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno. Na jej etykiecie widnieje napis “Extra Virgin“, po włosku “Olio extravergine” albo w skrócie “Olio EVO“.

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto

✔️Oliwa w przeciwieństwie do wina im jest młodsza, tym jest smaczniejsza. Początkowo ma zielony odcień, który z czasem przybiera złotawą barwę. Na świeżość oliwy wpływa także sposób przechowywania. Nie należy jej trzymać na słońcu. Światło i temperatura przyspieszają rozkład.

✔️Produkcja oliwy podlega rygorystycznym procedurom. W procesie tłoczenia bardzo ważna jest niska temperatura, która gwarantuje zachowanie wszystkich zdrowotnych i smakowych właściwości owoców.

✔️W trakcie wytwarzania oliwa Extra Virgin nie jest poddawana żadnym obróbkom chemicznym. Z tego powodu najlepiej smakuje na surowo.

✔️Drzewa oliwne są długowieczne i niewymagające. Potrzebują jedynie dużo słońca.

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto

✔️Dobrej jakości oliwa musi być gorzkawa, pikantna i mieć posmak dojrzałych owoców.

✔️Z zielonych oliwek otrzymuje się oliwę najostrzejszą w smaku. Im oliwki są ciemniejsze, tym słodsza jest oliwa.

✔️Oliwki najlepiej zbierać ręcznie, żeby ich nie uszkodzić. Tłoczenie powinno odbyć się w ciągu 24 godzin od zbioru. Z tego powodu najrozsądniej kupować oliwę bezpośrednio u niewielkich producentów.

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto

✔️W zależności od regionu pochodzenia oliwki mają zróżnicowany smak i zapach. Włoska oliwa wyprodukowana z oliwek dojrzewających nad jeziorem Garda będzie delikatna, natomiast wyprodukowana w Umbrii albo w Apulii będzie znacznie bardziej wyrazista.

✔️Nieprawdą jest, że oliwy niefiltrowane są lepsze i zdrowsze. Zawarte w nich pozostałości organiczne fermentują. Wpływa to na nieprzyjemny zapach i smak, a także przyspiesza proces utleniania. Również resztki wody z roślin sprawiają, że oliwy niefiltrowane psują się znacznie szybciej.

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto

✔️Starożytni mawiali, że świat śródziemnomorski kończy się tam, gdzie znikają oliwne gaje.

✔️Homer nazwał oliwę „płynnym złotem”. Hipokrates leczył oliwą.

✔️Według starożytnych Egipcjan oliwę podarowała ludziom bogini Izyda. Grecy z kolei twierdzili, że zawdzięczają ją Atenie.

✔️Starożytni Egipcjanie używali oliwy nie tylko do jedzenia i oświetlania. Była niezastąpiona przy wyrobie perfum.

✔️Grekom oliwa służyła do zachowania higieny. Atleci namaszczali nią swoje ciała, po to, żeby uwidocznić mięśnie i przysporzyć trudności przeciwnikowi. Na czas igrzysk zapalano znicz w gaju oliwnym, zwycięzcy otrzymywali amfory napełnione oliwą.

✔️Etruskowie handlowali oliwą.

✔️Zgodnie z Mitologią pod drzewem oliwnym narodzili się Artemida i Apollo, a także Romulus i Remus.

✔️Aromatyczne olejki spalano bogom w ofierze.

✔️Król Dawid ustanowił specjalne straże, które pilnowały w Izraelu gajów oliwnych.

✔️W judaizmie z oliwą związane jest ważne święto Chanuka, czyli festiwal świateł.

✔️W Biblii o oliwie mówi się ponad 100 razy. Wystarczy wspomnieć przypowieść o pannach roztropnych i nieroztropnych albo Ogród Oliwny, gdzie Jezus miał przebywać w wieczór przed pojmaniem. Zwiastunem końca potopu była frunąca w stronę Arki Noego gołębica z gałązką oliwną w dziobie.

✔️W Koranie również wymienia się oliwę.

✔️W Polsce oliwa pojawiła się razem z chrześcijaństwem. Na początku była używana w celach liturgicznych, głównie do namaszczania. Za sprawą Królowej Bony zaczęła gościć na bogatych stołach.

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto


A co jeśli nie masz możliwości kupienia oliwy bezpośrednio u producenta? Możesz zajrzeć do sklepu internetowego Delikatesy Toskanii. Zrobisz mi przyjemność, jeśli skorzystasz z linka afiliacyjnego “Pod Słońcem Italii” (TUTAJ). Zapłacisz tyle samo, ja natomiast dostanę prowizję. Dzięki!


Alla prossima!

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione