3 przepisy na szparagi

4
szparagi




Szparagi są kopalnią witamin i minerałów, a w dodatku 100 g zawiera jedynie 18 kcal. Mogą mieć kolor biały, zielony albo ciemnofioletowy co jest uzależnione od sposobu ich uprawy. W Polsce pierwsze pęczki szparagów można kupić już na początku maja. Jednak ostrzegam, sezon na te warzywa trwa tylko kilka tygodni. Nie przegapcie go!

Niżej znajdziecie trzy proste, a zarazem oryginalne przepisy. Mam nadzieję, że uda mi się kilka osób zainspirować.

 

 


KREM ZE SZPARAGÓW

Pyszny krem ze szparagów doskonale nadaje się jako nadzienie np. do vol-au-vent, albo na dip.

Składniki:

  • 250 g szparagów
  • 80 g sera robiola (można zastąpić innym kremowym serem)
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • ewentualnie 1 opakowanie vol-au-vent

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Jeżeli planujemy użyć kremu jako nadzienia, to oddzielamy i odkładamy na bok tyle zielonych główek, ile vol-au-vent podamy.

Miksujemy szparagi, dodajemy ser, odrobinę soli oraz pieprzu i ponownie miksujemy na gładką masę. Krem do momentu podania przechowujemy w lodówce.

Gotowe vol-au-vent w ostatniej chwili posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i dekorujemy nasze babeczki główkami szparagów.

krem ze szparagów


SZPARAGI ZAPIEKANE W SZYNCE I SERZE

Szparagi zapiekane w szynce i serze to fenomenalna przystawka, którą warto wypróbować!

Składniki na jedną porcję:

  • 3 szparagi
  • plasterek szynki
  • plasterek żółtego sera (ja używam włoskiego fontal, podobnego w smaku do ementalera)
  • świeżo mielony pieprz
  • posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

Na blasze wyłożonej papierem rozkładamy plasterki szynki, po środku każdego plasterka umieszczamy trzy szparagi (główki powinny wystawać), te zaś przykrywamy serem żółtym. Na koniec składamy szynkę po bokach oraz na dole. Posypujemy pietruszką, zmielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika na ok. 7 – 8 minut.

szparagi zapiekane w szynce i serze


SAŁATKA ZE SZPARAGÓW Z ZIEMNIAKAMI, JAJKIEM I CYTRYNOWYM DRESSINGIEM

Lekka, pyszna i bardzo oryginalna sałatka.

Składniki na 2 osoby:

  • 300 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g szparagów
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy, podobnie jajka, które szykujemy  na twardo.

Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości 3 – 4 centymetrów. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut.

Odcedzone kartofle i szparagi, a także jajka odstawiamy do ostygnięcia.

Pietruszkę drobno siekamy.

W szklance mieszamy sok i skórkę z cytryny razem z oliwą z oliwek, z odrobiną soli i pieprzu.

Ziemniaki i szparagi przekładamy do salaterki. Dodajemy dressing, pietruszkę, a na samym końcu pokrojone jajka. Całość delikatnie mieszamy.

sałatka ze szparagów z jajkiem, ziemniakami i cytrynowym dressingiem

4 KOMENTARZE

  1. O! Raj dla mojego podniebienia, wrzucam przepisy w ulubione! 🙂 A nie odłamujesz zdrewniałych końcówek?

    • Ja odkrajam zdrewniałe końcówki i również je wykorzystuję……obieram to co twarde i zostawiam miękki środek,następnie kroję na kawałki i gotuję ok 4 min.potem odcedzam na sitku i zostawiam do ostygnięcia.W międzyczasie roztrzepuję 3 jajka dodaję sól,łyżkę tartej bułki,łyżkę tartego sera typu grana padano lub parmiggiano,drobno posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki,wszystko mieszam i na koniec dodaję przestudzone kawałeczki szparagów.Rozgrzewam olej na patelni i łyżką nakładam małe porcje masy,jak na placuszki i smażę po obu stronach na złoty kolor.Pozdrawiam i życzę smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here