Tak, to prawda – pizza jest typowym daniem kuchni neapolitańskiej, niegdyś była strawą biedaków, klasyczną Margheritę skomponowano specjalnie dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, a ostatnio mieszkańcy Neapolu starają się o wpisanie ich popisowego dania na listę UNESCO (pizza została wpisana na listę w 2017 roku). Z drugiej jednak strony niezmiernie popularna na całym świecie jest pizza amerykańska, szczególnie w wersji pepperoni, albo z szynką i ananasem. Kompozycje te są w oczach Włochów horrorem, o czym możecie przekonać się czytając post o mitach, dotyczących kuchni włoskiej. Istnieje również pizza al taglio, pizza sprzedawana w kawałkach.
Samo słówko pizza znane było w Kampanii od stuleci, jednak dopiero w XIX wieku zaczęto je identyfikować ze słonym plackiem. Wcześniej nazywano tak rozmaitej maści słodkie wypieki. Co ciekawe, w regionach Marche i Umbria pizza di Pasqua to słona babka drożdżowa z serem, podawana podczas wielkanocnego śniadania.
Dzisiaj oprócz klasycznej pizzy okrągłej (pizza tonda) istnieje również pizza serwowana w kawałkach (pizza al taglio lub pizza al trancio). Ta ostatnia jest szczególnie popularna w północnej części Włoch. Wyrośnięte ciasto wykłada się na dnie wielkich, metalowych i okrągłych lub prostokątnych form do pieczenia, a gotowe placki sprzedaje się w postaci trójkątów tudzież prostokątów, nierzadko na wagę. Można je dostać w pizzeriach oraz w piekarniach.
Pizzę w kawałkach wyróżnia dosyć wysokie i miękkie ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego i sera. Jedna porcja – taka jak na zdjęciu powyżej – jest niezmiernie sycąca, dlatego doskonale może spełnić rolę dania głównego.
Wśród innych pochodnych pizzy dużą popularnością cieszy się calzone, czyli rodzaj drożdżowego pieroga, wypełnionego farszem i panzerotto – niewielki pierożek z nadzieniem, który piecze się w piecu lub smaży w głębokim tłuszczu. W zależności od regionu ciasto na pizzę może być cienkie i bardzo chrupiące (Lacjum), oliwę z oliwek można zastąpić smalcem (Marche), albo dodać do masy odrobinę mleka (Liguria).
Kultową pizzę al trancio w Mediolanie znajdziecie w lokalach SPONTINI.
![Pizza al taglio [Spontini Mediolan] Pizza al taglio [Spontini Mediolan]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG-20150506-WA0000-1.jpg?resize=850%2C638&ssl=1)
![Pizza al taglio [Spontini Mediolan] Pizza al taglio [Spontini Mediolan]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG-20150407-WA0001.jpg?resize=850%2C638&ssl=1)
![Pizza al taglio [Spontini Mediolan] Pizza al taglio [Spontini Mediolan]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG-20150407-WA0002.jpg?resize=850%2C638&ssl=1)
![Pizza al taglio [Spontini Mediolan] Pizza al taglio [Spontini Mediolan]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG-20150407-WA0000-2.jpg?resize=1068%2C534&ssl=1)



![Pesce pazzo – fritto misto prosto z łódki [Camogli] Pesce pazzo - fritto misto prosto z łódki [Camogli]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG20240518131421-1.jpg?resize=218%2C150&ssl=1)


Ależ mi się zamarzyła pizza ze Spontini! 🙂 Zabierałam tam wszystkich znajomych, którzy odwiedzali mnie w Mediolanie. Pozdrawiam
Oj tak – ja prowadzę znajomych do Spontini i do Luini. Pyszności, tylko jakoś ciągle zbyt upalnie na te delicje 🙂