Mam dla Ciebie przepis na ciasto jogurtowe o zaskakującym smaku, z dodatkiem białych winogron i płatków migdałowych. Jest proste w przygotowaniu, pięknie pachnie i rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!
CIASTO JOGURTOWE Z BIAŁYMI WINOGRONAMI
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g jogurtu naturalnego
- 80 g oleju słonecznikowego
- 100 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej (polenty)
- 5 g proszku do pieczenia
- 25 g płatków migdałowych
- 250 g białych winogron bez pestek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
W głębokim naczyniu ubij jajka z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Kiedy uzyskasz lekko spienioną, jednolitą konsystencję, dodaj jogurt, olej słonecznikowy i obydwie mąki połączone wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Umyj i wysusz winogrona. Wsyp je do ciasta. Dodaj płatki migdałowe i delikatnie rozmieszaj.
Przelej masę do tortownicy o ∅ 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia albo nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!